Cytat Zamieszczone przez Duty
Witaj

Podejrzewam że podczas obróbki przy nieprawidłowych ustawieniach wypaliłeś sobie już wszystkie swoje tiffy.
Nie wiem skad to wiedziales. Wzialem jeszcze raz ten sam kadr i zeskanowalem z output Adobe RGB - no i teraz jest dobrze. PS dobrze konwertuje na sRGB zarowno metoda percepcji jak i relatywnej kolometrii.
Histogram tylko minimalnie sie zmienia - nie tak jak poprzednio, gdy dostawalem slupek 255 w kanale Red. Mowie o obserwacji na historgram, bo na moim laptopLCD - niewiele wiecej moge zobaczyc.

Natomiast mam pytanie tworzac profil np. w Adobe Gamma ma on rozszerzenie *.icc natomiast w wiziWYG jest to *.icm. Czym to sie rozni?

I jak gdy mam juz odpalony windows XP zaladowac dany profil (plik).

Moze by napisac - jak po prostu praktycznie pracowac na komputerze i uzywac profili, bo tego zabraklo.
Np. Czy poprawne jest skalibrowanie monitora wedlug programow adobe gamma itd. i zapisanie profilu. Nastepne uruchomienie windows laduje mi ten profil. Dalej odpalam PS i zdjecie testowe ktore mam rowniez w formie odbitki.
Teraz znowu odpalam adobe gamma, itp., i tak reguluje aby miec wyswietlane foto jak najblizsze temu na odbitce. Zapisuje profil. Potem odpalam ten profil w PS w proof setup i pod skrotem CTRL+Y mam podglad jak to bedzie na odbitce.
Czy to bedzie poprawne, wczesniej windows (gamma) zaladowal mi profil skalibrowanego monitora?

I jak do diaska zaladowac jakis profil w windows, gdy w autostarcie nie ma zadnego programu (adobe gamma czy wizi WYG).?