Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak dobrze zmienic profil z aRBV na sRGB?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    No i dobrze podejrzewałem

Jak włączysz próbę koloru Monitor RGB to zobaczysz to, co pokaże np. Internet Eksplorer na Twoim komputerze (bez profilu monitora, bo z niego nie korzysta). Akurat Adobe RGB zostanie tu odsycone.
    Czy chodzi akurat o to ze to taki motyw?
    Dlaczego ta conversja do sRGB powoduje wrzucenie tylu roznych punktow kanalu RED do wartosci 255?
    Widocznie trzeba przy kazdym zdjeciu kontrolowac preces konwersji i nie mozna zalatwic tego automatycznie.
    Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumialem, ze akurat tego tiffa mam spapranego?

Obrabiaj w AdobeRGB i w 16 bitach, potem skonwertuj do sRGB i na koniec włącz próbę MonitorRGB, żeby zobaczyć na ile Twój monitor pokaże inaczej niż standardowy sRGB - a pokaże na pewno ciut inaczej.
    No wlasnie o to mi chodzi. Ze ze skanera (tak jak np. wy z RAWa) bede gromadzil oryginaly w TIFF16 adobeRGB (i trzymal na lepsze czasy do druku), a reszte do labu czy WWW zalatwial sRGB.

Tyle ze chce po obrobce w adobe juz tylko automatycznie zrzucic do sRGB-8bit. A przez to zdjecie troche sie tego obawiam.

Jeśli zdjęcia pójdą do labu, to pobierz od nich profil danego papieru i ustaw sobie próbę pod ten profil (wtedy będziesz musiał naginać oryginalne zdjęcia kolorystycznie), albo sobie kopie zdjęć przeznaczone do minilabu skonwertuj do tego profilu.
    Fajnie masz u siebie, bo w moim labie nie zajmuja sie takimi glupotami.:-)
    Oczywiscie zrobilem testowe odbitki ze wzrocow internetowych i mam ustawiony profil monitora tak pod nich.

Teraz pytanie.
    Jak obrabiasz fotki adobe-16bit to jaki masz wlaczony profil monitora?
    Zrobiony samemu AdobeGamma czy innym wiziWYG, itd?

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

To jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje.

Mam testowa odbitke z labu i teraz chce ustawic profil monitora pod te odbitke.
    Wlaczam PS (tryb sRGB)(proof colors - wylaczone) i otwieram w nim odbitke (profil sRGB). Wlaczam program do robienia profilu monitora - i tak reguluje aby to co na monitorze bylo podobne do tego co na papierze. Przy wlaczaniu komputera program laduje mi profil przy autostarcie.

I teraz dziwna rzecz. Otwieram PS i nie wiem czy uwglednia on od razu profil monitora czy nie (proof colors - wylaczone). Poniewaz jezeli Proof setup wyszukam swoj profil monitora, ktory przed chwila ustanowilemi go wlacze - wyglad odbitki mi sie zmienia. Teraz nie wiem ktory jest ten prawdziwy?

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Teraz jestem w pracy i mam mało czasu - postarm się odpowiedzieć wieczorem.
    Czytałeś ten wątek?: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Tam jest sporo wyjaśnione.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Teraz jestem w pracy i mam mało czasu - postarm się odpowiedzieć wieczorem.
    Czytałeś ten wątek?: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Tam jest sporo wyjaśnione.
    Tak czytalem, ale jeszcze raz przejrze duzo dokladniej tę lekture.
    Dzieki.

Uprawnienia umieszczania postów