Cytat Zamieszczone przez Duty
...
Dzieki za wyczerpujaca i wyjasniającą wypowiedz.

Co do ladowania profili, tak mam oczywiscie okno Zarządzanie kolorami, ale zmiany sa widoczne dopiero po ponownym uruchomieniu kompa. Kompa uzywam rowniez do innych celow i wole wtedy np. zimny monitor, kiedy uzywam PS oczywiscie moj profil pod 6500 kelvina. Wczesniej we Właściwościach ekranu - zahaczylem ptaszka by stosowac zmiany bez ponownego uruchamiania systemu. Ale widoczne w przypadku profili to nie dziala.

Cytat Zamieszczone przez Duty
To co tu opisałeś to dla mnie jazda bez trzymanki
Czyli juz wiem ze tak nie nalezy.
Do www nie mialem problemow wszystko bylo w sRGB i nie robilem odbitek w labie z plikow. Teraz gdy zaczalem sam skanowac chce wziasc sprawy w swoje rece i zaczely sie schody przez ktore wiekszosc juz tutaj przeszla, tyle ze z RAWa.

Piszesz ze kazdy laptop wymaga kalibracji sprzetowej. Ale u siebie udaje mi sie ustawic LCD zgodnie z roznymi wzornikami i gammami. Oprogramowanie karty graficznej pozwala mi oprocz ustawien jasnosci i kontrastu dla kazdej R-G-B oddzielnie ustawic rowniez krzywa gamma oddzielnie dla R, G i B. Porownujac z CRT mysle ze mi to wystarczy.

Co do obrobki plikow Adobe RGB i do WWW - robilem tak jak napisales, z tym ze proby kolorow monitor RGB - nie uzywalem, w ogole nie uzywalem zadnych prob kolorow.

Schody zaczely sie w przypadku minilabu.
Problemem jest jak pisalem wczesniej profil labu (nie bede go mial) i musze to zalatwiac w postaci sRGB.

Przypuscmy ze ma juz obrobione zdjecia: oryginaly tiff aRGB, duze sRGB do labu i male do WWW.
Zdjecie duze sRGB otwieram w PS w trybie sRGB i jest ono inne niz te na papierze.
I jak teraz najlepiej wyjsc z tej sytuacji?
Takich jak ja jest wielu i nie beda robic kalibracji sprzetowych ani miec profili labowych pod konkretny papier, a chcą móc mniej wiecej ustawic zdjęcie pod papier.
Profil monitora mam juz zrobiony przy pomocy Adobe Gamma czy innych wzornikow.

Czy mozna i jakim programem stworzyc sobie taki profil labowy metoda wizualna porownujac obraz na monitorze z odbitka z labu. Potem wlaczyc go w probie kolorow i wtedy skorygowac barwy na pliku sRGB, ktory zostanie plikiem sRGB.

Czy lepiej stworzyc sobie drugi profil monitora pod odbitke testowa z labu i zaladowac go gdy bedziemy przygotowywac zdjecia w PS do labu? Ciagle wszystko jest w sRGB.

Czy to prawda ze w przypadku braku profilu labowego lepiej zanosic zdjecia w sRGB niz Adobe RGB, gdyz przestrzen sRGB jest blizsza przestrzeni labu.
Czy moze lepiej w Adobe RGB, gdyz i tak plik jest w labie konwertowany na profil labu i wtedy unikniemy dodatkowej posredniej konwersji na sRGB?