Dzieki za wyczerpujaca i wyjasniającą wypowiedz.Zamieszczone przez Duty
Co do ladowania profili, tak mam oczywiscie okno Zarządzanie kolorami, ale zmiany sa widoczne dopiero po ponownym uruchomieniu kompa. Kompa uzywam rowniez do innych celow i wole wtedy np. zimny monitor, kiedy uzywam PS oczywiscie moj profil pod 6500 kelvina. Wczesniej we Właściwościach ekranu - zahaczylem ptaszka by stosowac zmiany bez ponownego uruchamiania systemu. Ale widoczne w przypadku profili to nie dziala.
Czyli juz wiem ze tak nie nalezy.Zamieszczone przez Duty
Do www nie mialem problemow wszystko bylo w sRGB i nie robilem odbitek w labie z plikow. Teraz gdy zaczalem sam skanowac chce wziasc sprawy w swoje rece i zaczely sie schody przez ktore wiekszosc juz tutaj przeszla, tyle ze z RAWa.
Piszesz ze kazdy laptop wymaga kalibracji sprzetowej. Ale u siebie udaje mi sie ustawic LCD zgodnie z roznymi wzornikami i gammami. Oprogramowanie karty graficznej pozwala mi oprocz ustawien jasnosci i kontrastu dla kazdej R-G-B oddzielnie ustawic rowniez krzywa gamma oddzielnie dla R, G i B. Porownujac z CRT mysle ze mi to wystarczy.
Co do obrobki plikow Adobe RGB i do WWW - robilem tak jak napisales, z tym ze proby kolorow monitor RGB - nie uzywalem, w ogole nie uzywalem zadnych prob kolorow.
Schody zaczely sie w przypadku minilabu.
Problemem jest jak pisalem wczesniej profil labu (nie bede go mial) i musze to zalatwiac w postaci sRGB.
Przypuscmy ze ma juz obrobione zdjecia: oryginaly tiff aRGB, duze sRGB do labu i male do WWW.
Zdjecie duze sRGB otwieram w PS w trybie sRGB i jest ono inne niz te na papierze.
I jak teraz najlepiej wyjsc z tej sytuacji?
Takich jak ja jest wielu i nie beda robic kalibracji sprzetowych ani miec profili labowych pod konkretny papier, a chcą móc mniej wiecej ustawic zdjęcie pod papier.
Profil monitora mam juz zrobiony przy pomocy Adobe Gamma czy innych wzornikow.
Czy mozna i jakim programem stworzyc sobie taki profil labowy metoda wizualna porownujac obraz na monitorze z odbitka z labu. Potem wlaczyc go w probie kolorow i wtedy skorygowac barwy na pliku sRGB, ktory zostanie plikiem sRGB.
Czy lepiej stworzyc sobie drugi profil monitora pod odbitke testowa z labu i zaladowac go gdy bedziemy przygotowywac zdjecia w PS do labu? Ciagle wszystko jest w sRGB.
Czy to prawda ze w przypadku braku profilu labowego lepiej zanosic zdjecia w sRGB niz Adobe RGB, gdyz przestrzen sRGB jest blizsza przestrzeni labu.
Czy moze lepiej w Adobe RGB, gdyz i tak plik jest w labie konwertowany na profil labu i wtedy unikniemy dodatkowej posredniej konwersji na sRGB?