Mimo posiadania kasy też można zostać oszukanym i stracić kasę
Tu jest opis tej metody. Przyznam, że sposób bardzo pomysłowy. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3608460
Mimo posiadania kasy też można zostać oszukanym i stracić kasę
Tu jest opis tej metody. Przyznam, że sposób bardzo pomysłowy. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3608460
Ostatnio edytowane przez PiKa ; 19-10-2015 o 13:54
Nie wpuszcza bez logowania. Możesz wkleić zarys koncepcji kantu?
Copy-paste streszczenia z nikoniarzy:
Na tym polega przekręt. Powtórzę jeszcze raz schemat:
1. Wystawiasz towar na ebay (lub gdziekolwiek).
2. Ktoś kupuje, ale zwleka z zapłatą (bo w podróży itp).
3. Wystawia od razu przedmiot za taką samą kwotę, podając Twoje dane jako sprzedawcy.
4. Jeśli sprzeda, to od razu ponagla kupującego, żeby Tobie zapłacił (a jemu przysłał potwierdzenie)
5. Pisze do Ciebie, że właśnie dostałeś kasę i masz mu wysłać towar (na adres z pierwszej aukcji, bo przecież nic nie wiesz o drugiej).
6. Drugi kupujący zakłada sprawę do paypall, że nie dostał towary
7. Paypall zabiera Ci kasę i oddaje drugiemu kupującemu
Ty nie masz towaru ani kasy.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
a czy paypal "nie widzi" że sprawa dotyczy zupełnie innych aukcji i sprzedających ? czy konkretna płatność nie jest powiązana z konkretnym użytkownikiem ebay i konkretną aukcją ? pytam bo tydzień temu jakiś baran z Węgier kliknął mi kup teraz na ebayu do tej pory zero kontaktu ani płatności wystąpiłem o zwrot prowizji ale nie chciał bym żeby mnie jakoś chciał oszukać
Ostatnio edytowane przez FOTO-PAN ; 19-10-2015 o 16:51
Na tym polega przekręt. Powtórzę jeszcze raz schemat:
"1. Wystawiasz towar na ebay (lub gdziekolwiek).
2. Ktoś kupuje, ale zwleka z zapłatą (bo w podróży itp).
3. Wystawia od razu przedmiot za taką samą kwotę, podając Twoje dane jako sprzedawcy.
4. Jeśli sprzeda, to od razu ponagla kupującego, żeby Tobie zapłacił (a jemu przysłał potwierdzenie)
5. Pisze do Ciebie, że właśnie dostałeś kasę i masz mu wysłać towar (na adres z pierwszej aukcji, bo przecież nic nie wiesz o drugiej).
6. Drugi kupujący zakłada sprawę do paypall, że nie dostał towary
7. Paypall zabiera Ci kasę i oddaje drugiemu kupującemu
Ty nie masz towaru ani kasy."
Nie widzę jak można podać czyjeś dane jako sprzedawca. Poza tym płacac przez paypal nie wysyła się żadnych potwierdzeńdo dowolnie wybranych osób. Paypal sam wysyła wiadomość, że przyszły pieniadze.
Towar wysyłam na adres podany przez ebay, więc ebay widzi, komu wysłałem. Czyli ten schemat to jakaś fantazja. Poza tym ja akurat drukuję etykietkę kuriera przez paypal, więc Paypal nawet wie dokładnie kiedy i do kogo moja przesyłka dotarła i nie ze mna takie numery.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Dzięki za wklejkę. Ciekawe. Rzeczywiście, _pozornie_ coś w tym jest, ale jeśli każda z uczciwych stron nie będzie szła na skróty typu jakieś dziwne prżelewy, tylko wszystko oficjalnymi polecanymi kanałami (PayPal), to chyba nie powinno nie zatrybić. No i w ogóle sprzedający tu jest kryty. Jeśli ktoś moźe dostać w d, to kupujący, ale na takiej zasadzie to w d może kupujący dostać zawsze, nie trzeba robic takich karkołomnych konstrukcji - wystawiam przedmiot fikcyjny, kasuję kasę i adieu.
A żeby wpłacić kasę na paypala to nie wystarczy wpisać jakiegoś nr rachunku paypalowego?
payu na allegro jest wzorowane na paypal-u wiec jak robisz płatność łączy się to z kontami sprzedający-kupujący i samą aukcją
Niedługo będę wyprzedawal swój sprzęt jeśli ktoś z zagramanicy będzie ta metoda chciał coś kupić... Autentycznie wyślę Głowno w paczce
Pkt 8 regulaminu forum
pomysł zacny tylko ze wysłanie kupy do Nigerii tanie niestety nie jest
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!