Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
hehehe
nawet się pisać nie chce po przeczytaniu czegoś takiego.
rób swoje, do komentarzy się nie przywiązuj, wiekszość komentujących dopieszca swoje ego, czasem rzucam okiem na portfolio (jak jest) komentatorów - prawie zawsze jest to amatorszczyzna, ewentualnie totalna amatorszczyzna którą autor jak deklaruje robi juz od bardzo wielu lat- czyli ma doświadczenie
.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Viki, czym doświetlasz w plenerze?? Fajne portrety!
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600
Jeśli chodzi o zdjęcia prosto z puszki to są to pliki raw, który trzeba "wywołać" jak kliszę z analoga. Jeśli ktoś robi zdjęcia w jpg i twierdzi, że to zdjęcia prosto z puszki to chyba jest nieświadomy, że aparat obrobił zdjęcie za niego.
@vik: przyjemnie się to ogląda
Nie jestem pewien, co masz na myśli. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że niezależnie co masz na myśli, nie masz racji. Nie istnieje nic takiego jak "fotografia bez ingerencji", i to niezależnie od czasów. Masz na myśli klasyczną fotografię "analogową", może jeszcze czarno-białą? Ingerencja zaczynała się na etapie zakładania filmu do aparatu, dobierając tym materiału "regulowałeś" np. kontrastowość obrazu. Potem negatyw musiał być wywołany, kolejna ingerencja - rodzaj chemii, temperatura, czas wywoływania, sposób wywoływania (mieszanie/kręcenie/odwracanie), to wszystko wpływało na obraz, jaki się pojawiał. Dalej mamy kolejny etap, robienie odbitek: dobieramy rodzaj papieru, i nie mam na myśli tego, czy miał być błyszczący czy matowy (choć to tez wpływało na efekt końcowy), ale gradację (miękki, twardy itd), oczywiście tez mamy chemię i sposób wywołania. W trakcie zdjęć dobieramy ogniskową - to tez ingerencja w "naturalny wygląd" fotografowanej sceny.
Nadal uważasz, że to byłaby "naturalna fotografia bez ingerencji"?
Z kolorem - podobnie, były różne rodzaje materiałów.
W tej chwili zamiast tego wszystkiego mamy suwaczki w LR/PS czy innym programie, to znaczy, że jest gorzej, lepiej? Nie, jest inaczej. Jeśli ktoś chce, żeby o wyglądzie jego zdjęć decydował gust japońskich inżynierów (opracowujących sposób przetworzenia informacji z matrycy na JPG), może na tym pozostać, ale niech nie mówi, że to zdjęcie "bez żadnej ingerencji", bo tak nie jest.
Ostatnio edytowane przez r_m ; 04-12-2015 o 12:53
jak już rozmawiamy o tej najprawdziwszej fotografii to proponuję sobie wygoglać "Pablo Inirio" facet jest printerem dla Magnum, wystarczy pooglądać obrazki ale są również artykuły i filmy można poglądać i poczytać i czegoś się nauczyć - no chyba że się twierdzi że ci z Magnum nie robią prawdziwej fotografii, przepraszam autorkę za te odległe od tematyki wątku wrzutki ale jak się czyta takie mądrości to człowiek może nie wytrzymać.
jeśli ktoś myśli że ci faceci mają inne aparaty lub jakieś nadludzkie umiejętności to jest w błędzie takie zdjęcia powstają w taki sposób jak powstają i żadne zaklęcia tego nie zmienią i to jest ta prawdziwa fotografia
i jeszcze na koniec opinia z pewnej dobrej książki
"Czy istnieje jednak 'fotografia czysta'? Moim zdaniem istnieje. Ale jest nią jedynie amatorskie zdjęcie pamiątkowe, wywoływane i odbijane przez laboratoria fotograficzne, nieciekawe, prymitywne, pozbawione jakichkolwiek wartości artystycznych" - Witold Dederko "Elementy kompozycji fotograficznej"
Ostatnio edytowane przez jaś ; 04-12-2015 o 13:35
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
jaś, nie przeszkadza mi toSama się zdziwiłam czytając ten komentarz. Dziękuje, że podobają się Wam zdjęcia.
robson999, nie doświetlam niczymTylko ja i mój amatorski sprzęt, a to "światło" po bokach to już tekstura, myślę, że wyszło to korzystnie.
1200D + 85/1.8
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600
A no niczymŁadnie słoneczko świeciło i ustawiłam dobrze modelkę
Może też filtry trochę rozjaśniły samo zdjęcie.
1200D + 85/1.8