Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

tomeklata
    Guest

Domyślnie Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Witam . Czy ktos moze mi doradzic ? Bawie sie z robienie zdjec o jakiegos czasu i mam wielka radosc z tego powodu. O jakiegos czasu jest to moje drugie hobby . Zbieram sie z zamiarem kupna obiektywu i nie chce kupic czegos co bede chciał zmienic za rok . Wiem że ,,Canon EF 24-105mm f/4L IS USM ,, jest drogi , ale czy warto go kupic ? Czy moze proponujecie wybrac cos tanszego ? Prosze Was o rade . Tomek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie doradzcie w sprawie canon 24-105mm is

witam jestem posiadaczem canona 40d ze sloikami sigma 17-70mm i canon 70-300mm is...zastanawiam sie nad kupnem canona 24-105mm,ale zeby go kupic bede musial sprzedac powyzsze.Dlatego moje pytanie jest czy warto?dodam ze uzywam sigmy dosc czesto do makro wiec moze mozecie doradzic?pytalem jednego znajomego w sklepie i stwierdzil ze canon 24-105 l IS prawie zastapi mozliwosci tych dwu a napewno nadrobi jakoscia zdjec.
    co Wy na to?
    Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

No, coz. IMHO jaki switny by ten C 24-105 nie byl w zakresie 25-105mm to w zakresie 105-300jest do d..y., tak wiec nie wiem jak mialby zastapic Ci te prawie 200mm. A tak na marginesie to wlasnie taki C24-105 leci do mnie zza oceanu.
    Idzie Panie nowe....

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani7007 Zobacz posta
    witam jestem posiadaczem canona 40d ze sloikami sigma 17-70mm i canon 70-300mm is...zastanawiam sie nad kupnem canona 24-105mm,ale zeby go kupic bede musial sprzedac powyzsze.Dlatego moje pytanie jest czy warto?dodam ze uzywam sigmy dosc czesto do makro wiec moze mozecie doradzic?pytalem jednego znajomego w sklepie i stwierdzil ze canon 24-105 l IS prawie zastapi mozliwosci tych dwu a napewno nadrobi jakoscia zdjec.
    co Wy na to?
    Najlepiej gdybyś miał możliwość podpięcia tego szkła do swojego body i porobienia zdjęć na różnych ogniskowych i różnych przysłonach. Prawdopodobnie wtedy "sam" doszedłbyś do wniosku czy warto się przesiadać na ten obiektyw. Jeśli nie masz możliwości pobawienia się tym słoikiem w sklepie, być może na jakimś plenerku ktoś da Ci porobić nim zdjęcia. Jest jeszcze opcja umówienia się z którymś z forumowiczów na spotkanie przy piwie :wink:
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie

hej dzieki za podpowiedz tak wiem ze to lipa z tym 105 a 300 ale generalnie to mniej uzywam c 70-300 i myslalem ze 105 bedzie wystarczyc do jakis tam fotek przyrodniczych ,najbardziej mnie boli strata na 17 do 24...i jak uwazasz bardzo bedzie odczuwalna roznica?moze to glupie pytanie ale kto pyta hehe..

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

najbardziej mnie boli strata na 17 do 24...i jak uwazasz bardzo bedzie odczuwalna roznica?moze to glupie pytanie ale kto pyta hehe..
    to sobie dokup kita.. do 35mm jest przyzwoity..
    24-105 to fajne szkiełko.. mam i polecam...
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie

ok tak zrobie zapytam jutro czy jest szansa na zrobienie kilku fotek przed sklepem i zobaczymy.
    Takze czytalem na angielskim forum cos o tym szkle i chwala ale sugeruja zeby miec pewnosc ze kupi sie dobrze ostrzacy...czyzby jakies wadliwe canon wypuszczal?

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to sobie dokup kita.. do 35mm jest przyzwoity..
    24-105 to fajne szkiełko.. mam i polecam...
    Tez polecalbym Ci dodatkowo kita 18-55, zwlaszcza tego z ISem
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

co Wy na to?
    Czego się spodziewasz? Ilu odpowiadających, tyle rozwiązań - taka magia lustra... ja (5D) zabrałem na wakacje 24-105 a 70-300 IS został w domu, ponad 80% zdjęć miałem na 105? Jak myślisz na kogo byłem wściekły

Moim zdaniem 24-105 ma sens na kropie tylko w parze z 10-22, ostatecznie z kitem.

Nie, nie warto pozbywać się 70-300 IS. Spuszczając Sigmę nigdy nie stracisz
    Na twoim miejscu spuściłbym Sigmę i kupił 18-55 IS do pary z 70-300 IS, które na cropie jest boskie (zasięg).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów