Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak sprawdzić czy trafił się rzeczywiście ostry egzemplarz obiektywu?

Początki nałogu Awatar asdf

Domyślnie Jak sprawdzić czy trafił się rzeczywiście ostry egzemplarz obiektywu?

Witam.

Czy istnieje jakiś prosty i miarodajny sposób stwierdzenia czy dane szkło jest ostre (nawet w MF), czy trafiło się jakieś truchło?

Oglądanie codziennych zdjęć zbyt miarodajne nie jest, bo to oświetlenie, ruch, różne złapanie ostrości i pewnie jeszcze kilka innych, bateryjki czy tam inne poustawiane przedmioty dają podgląd FF/BF, ale jakoś super nie pokazują czy ostrość jest na prawdę dobra.

Pozdrawiam.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Jak sprawdzić czy trafił się rzeczywiście ostry egzemplarz obiektywu?

Po co?
    Kupiłem eLkę, potem drugą i wciąż ten sam rebus.
    Ostre czy nie? FF czy BF? Czy może potrzebna kalibracja z balbulatorem przy pomocy fafometru?
    Daj spokój i rób zdjęcia. Jeżeli faktycznie zauważysz że masz mydło to się będziesz martwić.
    Po mojemu takie szukanie "czy ostry czy nieostry, czy ff czy bf" to fatalna wymówka żeby tylko nie robić fajnych zdjęć.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Jak sprawdzić czy trafił się rzeczywiście ostry egzemplarz obiektywu?

Ja podpatrzylem jak Cichy w testach robil i lubie sobie oceniac ostrosc po strzale w jakas gazete/ksiazke czy cos z dosc drobnym druczkiem i na powiekszeniu widac co i jak.
    Od razu widac czy mydlo czy jest ok, ewentualne problemy z bf/ff tez wychodza jak walniesz pod katem. Imo najprostszy sposob
    SONY

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie wiem jak sprawdzić czy dany egzemplarz jest osty jak powinien być, ale jak trafisz mydło to IMHO od razu widać. Kiedyś znajomy pożyczył mi Sigmę 70-300 i to była jakaś masakra, od razu widać po zdjęciach było.
    Jak kupuję szkło w sklepie i jest kilka egzemplarzy to po prostu biorę po kolei i strzelam foty z krótkimi czasami, na maksymalnie otwartej przesłonie i potem porównuję, czasem widać, że któryś odstaje od innych...

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Kiedyś znajomy pożyczył mi Sigmę 70-300 i to była jakaś masakra
    A czego się po szkłach na "s" spodziewać?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

co to znaczy rzeczywiście ostry? ostry jest ostry a nieostry nie proste, widzisz to na podglądzie, a jezeli nie to przynieś lapotp do sklepu
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

No do końca nie jest jakbym chciał, bo nawet jak zdjęcie już wygląda całkiem dobrze na 10x LV, to po pstryknięciu już na podglądzie w puszcze jest coś mało ostre.
    Czy to z pleśniakami, czy to z T17-50, tu właśnie przykład z niego, oryginalne zdjęcie po kliknięciu pobierz.
    https://drive.google.com/file/d/0ByL...YWs/view?pli=1
    F 2.8, ISO 400, 1/200s, mogę jeszcze dorzucić jakiegoś rawa, to jest jpg prosto z puszki, bo szkoda mi miejsca na te testy.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    co to znaczy rzeczywiście ostry? ostry jest ostry a nieostry nie proste, widzisz to na podglądzie, a jezeli nie to przynieś lapotp do sklepu
    No właśnie...
    Jaka jest różnica między "ostrym" a "naprawdę ostrym".
    To po pierwsze.
    A po drugie primo jak kolega raczył zasugerować, weź lapka do sklepu i kłopot z bani.
    Tylko ty rozumiesz i rozróżniasz między "ostrym" i "naprawdę ostrym" szkłem.
    trothlik

No tak, testy w sklepie ok, ale wszystkie szkła mam używane i tylko chciałem się upewnić, czy w tej półce to normalka, czy może coś robię źle.
    Gdyby ktoś mógł zerknąć do podanego linka byłbym wdzięczny, ogólnie to z tego zestawu z 450d jestem w miarę zadowolony, do momentu gdy nie odpalę widoku 100%...
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 11-10-2015 o 23:50

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    IMHO mydlany

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów