na 6d można założyć C40/2.8 i jest ok.
tanio,lekko, a fotki żyleta
na 6d można założyć C40/2.8 i jest ok.
tanio,lekko, a fotki żyleta
Celowo nie odpisywałam- widząc jak rozwija się dyskusja- dałam jej żyć życiem własnym i dowiedziałam się sporo.
I mam kilka uwag/pytań:
1. Po pierwsze mam na imię Anika, nie Anitka (czepiam się, wiem)
2. Aparat mnie ogranicza głównie przy: zdjęciach w kościele (ślub, komunie itp.). ISO na poziomie 400 i ziarenko jak w torebce ryżu- już mam tego dosyć, obiektywami docisnę, ale efekt nie jest dla mnie zadawalający
3. Wydaje mi się że lepszy obiektyw dużo tutaj w tej kwesti nie zdziała (może się mylę?)
4. Robię zdjęcia głównie portretowe, trochę fashion i próbuje reportaży ze ślubów itp.
5. Mam oświetlenie studyjne i lampę błyskową- uczę się ich, coraz lepiej idzie, ale dalej mam- jak to kobieta- wątpliwości
6. Mój budżet to do 6 tysięcy.
7. Znajomy poleca mi (uwaga, podaję straszne słowo na tym forum) Nikona d7100/7200. Ale wolałabym zostać przy Canonie z czystej wygody
8. Ze zmianą na 6d wiąże się od razu zmiana obiektywów nie? Co mnie nieco przeraża (jak w punkcie wyżej).
9. Tak, jestem tumanem technicznym- uczyłam się po omacku i nie potrafię płynnie posługiwać się technicznym językiem.
kilka dni temu założyłem podobny temat z tym że ja mam 450d :-)...tez pytałem o ten Nikon d7100...no ale tu wchodz w gre wymiana dosłownie wszystkiego...a i niektórzy odradzali system Nikon
po drugie to z tego co mi doradzali to przejście z 450d na np. 60d dużo nie zmieni...ergonomia się poprawi, jakość wykonania i minimalnie jakość zdjęć ale jeżeli chodzi o szumy to szału nie będzie...proponowali 5dmkII bo to już pełna klatka...body super ale dla mnie aktualnie za drogie ale przy Twoim budżecie myśle ze byłoby ok...używke kupisz i do tego jakiś obiektyw
w kościele i tak musisz mieć w miare dobrą lampe ale z tego co czytałem to już ją posiadasz
poczekamy na wypowiedzi większych ekspertów niż ja :P
R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia
Zalezy, moze chcesz cos mniejszego taka A6000 dosc fajnie wyglada.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Z racji, że znacie się lepiej: Mam 5 tysięcy na puszkę- co byście wybrali? Pełna klatka oczywiście
6D w cashbacku i na początek może 50 STM do kompletu .