Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 24-105 L - pytanie o IS

Domyślnie Canon 24-105 L - pytanie o IS

Na początek chciałbym wszystkich pozdrowić i prosić o wyjaśnienie zasady działania stabilizacji obrazu w powyższym obiektywie. Mam pewne wątpliwości co do jego rodzaju. W internecie często czytałem, że jest to system dwustopniowy działający w pionie i poziomie bądź w samym poziomie a na obiektywie widzę tylko jeden przycisk (IS on, off). Sprzedawca nie był w stanie mi tego wyjaśnić. Na Canon pl też niczego nie znalazłem a sprzedawcy internetowi ciągle podkreślają dwustopniowość IS.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jano
    Na początek chciałbym wszystkich pozdrowić i prosić o wyjaśnienie zasady działania stabilizacji obrazu w powyższym obiektywie. Mam pewne wątpliwości co do jego rodzaju. W internecie często czytałem, że jest to system dwustopniowy działający w pionie i poziomie bądź w samym poziomie a na obiektywie widzę tylko jeden przycisk (IS on, off).
    Istnieją obiektywy ktore mają rozgraniczone płaszczyzny działania stabilizatora. Wtedy taki obiektyw ma przełącznik (IS off/ mode 1/ mode 2).
    Twój obiektyw widać ma uproszczoną konstrukcję i stabilizacja nie ma rozdzielonych płaszczyzn.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Istnieją obiektywy ktore mają rozgraniczone płaszczyzny działania stabilizatora. Wtedy taki obiektyw ma przełącznik (IS off/ mode 1/ mode 2).
    Twój obiektyw widać ma uproszczoną konstrukcję i stabilizacja nie ma rozdzielonych płaszczyzn.

Rozumiem więc ze ta strona podaje błędne informacje?

http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1584

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na to wygląda...

24-105 ma tylko i wyłącznie jeden tryb... IS można tylko włączyć albo wyłączyć. NIE ma możliwości zmiany trybów stabilizacji
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Rozumiem więc ze ta strona podaje błędne informacje?
    http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1584
    W stosunku do 24-105L to błędne informacje.

Ale np. dla 70-300 to prawda:
    http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1625

Najlepiej szukać informacji na stronach producenta, bo sprzedawcy to czasami takie rzeczy wypisują, że ho,ho
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie czy wyłączając aparat należy wyłączyć wcześniej IS?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie czy wyłączając aparat należy wyłączyć wcześniej IS?
    Nie.

Uprzedze nastepne pytanie - AF przelacznikiem na obiektywie rowniez nie trzeba wylaczac przed wylaczeniem aparatu .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jest tylko jeden tryb - w którymś wątku juz o tym było - z tego co się dogrzebałem to wszyscy sprzedawcy w Polsce napisali to co było na polskiej stronie Canona, Niestety angielskojęzyczne strony informacji takiej nie potwierdzają. Mimo to jestem bardzo zadowolony z tego szkła..

Pozdr
    AS
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie.

Uprzedze nastepne pytanie - AF przelacznikiem na obiektywie rowniez nie trzeba wylaczac przed wylaczeniem aparatu .

Takiego pytania nie miałem zamiaru zadać ale może innym przydała się ta odpowiedź ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

jak dziala 24 -105 IS z 350d? czy aparat widzi ze IS jest wlaczone czy nie? czy w zwiazku z tym czas ekspozycji wydluzamy intuicyjnie czy aparat nam podpowie jaka bedzie bezpieczna granica?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów