Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
Lampa do klubu?
YN 560 najlepiej wersja druga.
Jeśli masz klub "tylko dla siebie" i robisz w nim często zdjęcia to ...YN 560 IV + parę YN 560III "po sali"( o ile to mały klub).
Oczywiście wszystko uzależnione jest od tego jakim obiektywem robisz foty, czy bawią Cię jpgi czy raczej RAW, czy sufit jest wysoko czy nisko i ma "odpowiedni kolor", albo czy pobawisz się jakinś sztucznym sufitem lub innym dyfuzorem.
I oczywiście lampą nie na wprost tylko w górę i bez 6D nie podchodź

Jest tylko jeden szkopuł.
Canon nie ma lampki wspomagającej pracę AF ( tak jak Nikon/Pentax).
Więc.... manualne lampy odpadają.
No chyba, że z YN622

Więc za poprzednikiem... YN568 jest tym, czego pragniesz.
Dziękuję za rozbudowaną odpowiedź, moje pytanie odnosiło się tylko jaką lampę wybrać a nie jaki sprzęt do klubu potrzebuję. Nie potrzebuje paru lamp tylko jedną
Aparat może w przyszłości zmienię. Zdziwiłbyś się czym fotografuję, i zapewniam Cię że nie jest to 6D

Patrzę na te lampy YN i zastanawiam się nad 600ex-rt jakieś opinie na temat tej lampy?
Różnice cenowe pomiędzy yn568 a yn600ex są tak małe że biorę ją mocno pod uwagę.
Czytałem o problemach YN z poprawnym naświetlaniem przy błysku odbitym, a pracuję tylko takim błyskiem.
Sam martwię się o jakość wykonania obudowy. Tak jak pisałem w pierwszym poście, warunki są bojowe. Ścisk tłum,rozlewający się alkohol. Czy taki chińczyk wytrzyma?
Jak wypada w porównaniu 580exII vs YN568 vs YN 600ex-rt?