Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jeśli iść na ilość to tak, ale canon ma wszystkie krzyżowe, a nikon tylko środkowy w dodatku canon środkowy ma dla f2.8.
    Nie zawsze więcej znaczy lepiej
    Wiem że więcej nie znaczy lepiej. Dużo czytałem że AF w Nikonach często błądzi jak dziecko we mgle szukające matki ale podobno gdy już ją znajdzie to można się skaleczyć. No chyba że to efekt wycięcia filtra antyaliasingowego A tak w ogóle to czym jest punkt krzyżowy w AF? Ok, już znalazłem na forum.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Punkt krzyżowy to bardziej precyzyjny sensor pomiaru ostrości. Wg. większości źródeł 3 razy bardziej dokładny niż "zwykły". Niektórzy piszą, że ta dodatkowa precyzja jest tylko w jednej płaszczyźnie.

Z natury rzeczy (pomiar przesunięcia fazowego - detekcja maksymalnego kontrastu) AF wymaga dużego otworu w obiektywie - porównywane jest to co przelatuje przez soczewkę na jej obrzeżu. Większa precyzja wymaga więcej światła więc zwykle sensory krzyżowe pracują do max. 2.8. Centralny krzyżowy w jedynkach do max f= 4.0. W Canonach limitem Auto Focusa jest 5.6. W ciemniejszych szkłach (np. z założonym extenderem) można ostrzyć już tylko manualnie.

Można zakleić dwa styki na obiektywie lub body żeby oszukać aparat i wyłączyć mu info o świetle obiektywu. Możemy na tym zyskać, że aparat będzie ostrzył nawet przy przysłonie ok. 7 ale... będzie wolny, będzie błądził i będzie miał dużo nietrafionych ostrości.
    Ostatnio edytowane przez palhoy ; 08-10-2015 o 19:17

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów