Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
moim zdaniem lepszy sprzęt nie blokuje możliwości robienia zdjęć i początkujący nie musi kupować najpierw trzycyfrowego korpusu potem dwucyfrowego a na koniec jednocyfrowego - to obłęd i nabijanie kasy producenta - jeśli chce robić zdjęcia niech kupuje coś konkretnego - będzie się uczył na dobrym sprzęcie. dodatkowo uważam że (wbrew szeroko prezentowanej opinii) lepszy sprzęt robi lepsze zdjęcia
Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
No właśnie! Też nie rozumiem zdania "na początek wystarczy ci...".
Jestem podobnego zdania, jednak przed zakupem 1D X, 5D czy 7D niestety chroni mnie kwota jaką mogę wydać. Obecnie zastanawiam się nad obniżeniem pułapu do 100D albo 1200D. Więcej kasy zostanie w kieszeni dzięki czemu będę mógł szybciej kupić kolejne obiektywy. Martwi mnie jednak że zarówno 100D jak i 1200D mają tylko jeden punkt krzyżowy. Jak się to odbija na szybkości i precyzji pracy AF? Dodatkowo w 1200D punkt ten ma f na poziomie 5,6. Co się stanie jeśli założę jaśniejszy obiektyw np. Canon 50 mm 1,8?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
trzeba wiedzieć co się chce i nie ma problemu, jakbym drugi raz wybierał system to drugi raz bym wszedł w canona, jest tu wszystko czego potrzebuje, z dobrą jakością w dobrej kasie. Autor jeszcze widocznie nie wie czego potrzebuje dlatego pyta.
Dla mnie 17-40 i 70-200/300 + ze dwie stałki w środku to wszystko czego potrzebuje.
Jak wątkotwórca też się określi co mu potrzebne to będzie łatwiej wybrać.
Na początek chcę kupić jak najjaśniejsze szkło typu standard albo szeroki kąt. Typowych pozowanych portretów pozowanych raczej nie planuję ale nie lubię błyskać flashem na lewo i prawo. Nie potrafię dokładnie określić co jeszcze będzie mi potrzebne. Marzy mi się Samyang 8 mm 3,5 jednak występuje on ze wszystkimi możliwymi mocowaniami więc raczej nie będzie to czynnik decydujący. Do tej pory robiłem tylko sesje "u cioci na imieninach" i fotki z wakacji przy czym w przypadku tych ostatnich mówimy o raczej krajobrazach, architekturze i ludziach a nie standardowe "ja na tle czegoś". Bardzo podoba mi się fotografia w IR i UV jednak to zdecydowanie pieśń przyszłości w której kupię kolejne body a stare pójdzie na przeróbkę.