FD do cyfry nie ma imho sensu za bardzo podpinać, bo bardzo blurują światła. No można dla kilku fotek ale ileż można cisnąć fot z takim efektem? Mi się on za bardzo nie podoba, ale co kto lubi. Tutaj akurat adapter z soczewką nie ma znaczenia, bo jakość optyczna nie jest tak istotna, adapter bez soczewki tez będzie użyteczny, bo nie będziesz ostrzył na nieskończoność i tak, tylko kawałek jakieś kwiatuszki czy portreciki. Szkieł od Practiki nie podpinałam, bo nie mam takiej potrzeby i nie interesowałam się tym, zbytnio. W kręgu moich zainteresowań leży m42 i Psix, bo pośród szkieł z tymi mocowaniami znajduję wszystko czego mi potrzeba oraz (przede wszystkimj) używam aparatów, które z nich korzystająM42 do EOSów podpinam metalowym kółkiem, Psixa poprzez adapter psix-m24-metalowe kółko i mi to wystarczy, nie potrzebuję zapinać wszystkich szkieł świata
Nikon do m42 wymaga albo soczewek albo modyfikacji układu optycznego obiektywu, co czyni go mniej przyjaznym. A te śrubokręty to tak, o silniczki chodzi właśnie
![]()