no jesli ma byc f/2.8 no to moim zdaniem nie ma porownania miedzy tymi dwoma szklami.
z osobistych doswiadczen...
Tamrona 28-75 mialem ostatnio na 5D mkI. niezle szklo, ostre w srodku nieco (lub nieco bardziej) mniej w rogach, bardzo ladnie rysujace, z wolnym ale jako tako dzialajacym AF-em, o raczej suchym odwzorowaniu kolorow. zamienilem na 24-105, ktory byl ostrzejszy ogolnie (zwlaszcza w rogach na dluzszych ogniskowych) i mial zdecydowanie intensywniejsze kolory, za to bez porownania masakryczny bokeh.
teraz mam 6D i niedawno zmienialem 24-105/4 na ww. 24-70/4. w porownaniu tej dwojki 24-70/4 ma duzo lepszy bokeh i nieskonczenie lepsze zachowanie w zakresie 24-32mm (duzo mniejsze dystorsje, porzadna ostrosc w rogach).
to oczywiscie troche malo danych zeby ekstrapolowac daleko idace wnioski. ja do zdjec jakie robie kompletnie nie widze, zeby Tamron byl jakakolwiek alternatywa dla 24-70/4, bo to nie jest "tylko" jakis tam kit tylko naprawde znakomity zoom standardowy, jakiego w innych systemach ze swieca szukac. dla mnie osobiscie ogromna roznica jest samo istnienie (i jakosc) 24mm, odzworowanie kolorow i stabilizacja. natomiast w konkretnym przypadku to trzeba sobie zrobic wlasna liste najwazniejszych cech obiektywu i pod ich katem porownac.