Pare uwag po kilku godzinach posiadania szkla:

- AF demonem predkosci nie jest i do takiej 135L jesli chodzi o szybkosc dzialania jest mu daleko, aczkolwiek dziala pewnie, nie kluczy w ta i z powrotem
- Celnosc AF na 5D3 srodkowym punktem jest super, trafia tam gdzie chce, zadna mikrokalibracja nie byla potrzebna w moim przypadku
- boczne punkty AF na 5D3 tez trafiaja tam gdzie chce, ale to jeszcze bede testowal w warunkach studyjnych (nie lubie przekadrowywac, wiec w studiu czasem uzywam skrajnych)
- dlaczego akurat tamron ? Nowa konstrukcja (jakos mnie odrzuca od 50mm 1.4 canona po roznych wyczytanych opiniach) i polaczenie f1.8 plus VC oraz naprawde malej minimalnej odleglosci ostrzenia (Bokeh!)
- wydaje mi sie ze jednak Canon 35mm f2 ma lepszy IS niz tamronowy VC, a juz w ogole daleko Tamronowemu VC z 45mm do IS ktory jest np w 100mm L macro
- BOKEH - jest bardzo fajny, naprawde porownalbym go do 135L ktore posiadam i jestem z niego mega zadowolony (oczywiscie na 45mm ten bokeh jest do uzyskania na zupelnie innych odleglosciach od obiektu/osoby)
- abberacje chromatyczne na 1.8 sa widoczne, ale minimalne
- OSTRY od pelnej dziury, wprawdzie GO jest papierowa, ale jest naprawde ostro

Jak troche nim popstrykam w roznych warunkach napisze wiecej jak sie sprawuje i moze doloze jakies fotki, generalnie pierwsze wrazenie b.pozytywne 4,5/5 (te 0,5 w dol za VC, spodziewalem sie ze bedzie lepszy)