Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.

Domyślnie Odp: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.

Chcę robić zdjęcia na wprost

--- Kolejny post ---

Przemyślałem to, może jednak jakąś tanią lustrzankę, a później jak kasa pozwoli dokupię dobry obiektyw?

http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanki-110621?buyNew=1&offerTypeBuyNow=1&price_to=1000&or der=p&buyUsed=1&p=4 Doradzisz coś?

Początki nałogu Awatar eleroo

Dobry obiektyw do produktu na lustro to TS a te są w cholerę drogie.

Kup kompakta jak Ci radzą. Nie musisz włazić obiektywem w zegarek, ale też nie potrzebujesz fotografować go z odległości 10 metrów, żeby było dobrze. Tak jak kolega na początku powiedział, sedno dobrej foty produktowej to postprodukcja. Ty nie potrzebujesz nie wiadomo jakiej bazy, bo w produkcie nie jest potrzebna Ci olbrzymia rozpiętość tonalna, nie będziesz wyciągał nie wiadomo ile z cienia etc. Jak dobrze naświetlisz klatki to i rawa nawet nie potrzebujesz. Jak kupisz sobie lustro to będziesz płakał i psioczył, bo fotki Ci będą wychodzić gorsze niż z telefonu.

Zrobiłam test. Zdjęcie małpą g15 zegarka z pół metra i nic mi się w nim nie odbija. Nie musisz ustawiać go cyferblatem do światła.

W takim razie kupuję taniego kompakta, ale z zapisem do RAW, dzięki!

Jak chcecie to mogę wrzucić później co ostatecznie kupiłem i pokazać kilka fotek to może coś podpowiecie ?

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez Kolak. Zobacz posta
    Poniżej przedstawiam jak wyglądałoby moje studio, proszę również o sprawdzenie, czy dobrze to sobie wykombinowałem:
    Do dodania zdjęć na bloga w zupełności Ci wystarczy.
    Do uzyskania poprawnie wykonanego zdjęcia produktu - nie.

Początki nałogu Awatar eleroo

Jak będziesz kupował to sprawdź minimalną odległość ostrzenia, żeby się nie okazało, że ten kompakt ostrzy od trzech metrów.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Można też pokombinować z filtrami CP żeby stłumić odbicia (nawet z kompaktami).

Canon z serii s100 ma wszelkie manualne ustawienia i rawy oraz daje ładny obrazek no i można go nabyć b. tanio (ale można też drogo). 5x zoom powinien wystarczyć ~120 mm.
    Nie ma jednak wizjera.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Do dodania zdjęć na bloga w zupełności Ci wystarczy.
    Do uzyskania poprawnie wykonanego zdjęcia produktu - nie.
    A co powinienem zmienić?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

ponieważ mają one ponad trzydziestokrotne przybliżenie, a mi wystarczy zaledwie 10-20 krotne.
    Wydaje mi się, że mylisz zakres zooma ze skalą odwzorowania.
    Nie znam się na kompaktach, ale do tego typu zdjęć, niezbędny jest moim zdaniem manualny fokus, a tu już się lista tanich kompaktów mocno zawęża.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 07-10-2015 o 23:31

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Chcę robić zdjęcia na wprost

--- Kolejny post ---

Przemyślałem to, może jednak jakąś tanią lustrzankę, a później jak kasa pozwoli dokupię dobry obiektyw?

Lustrzanki - Strona 4 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Doradzisz coś?
    dla mnie możesz kupić nawet i hasseblada i focić bułki z pieca, fotografuje już swoje lata i przeszedłem przez większość rodzajów fotografii ,w tym produktowej i uwierz mi że mam takie zdjęcia produktowe z 5d+50/1,4 że ręce mi się załamują... bo gdzie była wiedza i umiejętności? W d...ie dlatego też sprzet tutaj nie gra pierwszych skrzypiec, im wyższa klasa tym lepiej ale tylko w kwestii odwzorowania szczegółów, jednakże nie będzie to na tyle duża różnica zebys na dzien dzisiejszy się tym przejmował. Kompakt z rawami i trybem M , statyw światło a potem godziny postprodukcji, nie licz na zabawe suwaczkami i zrobione no chyba ze liczysz na przeciętne foto to ok
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów