Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 30D-postprocessing

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Bazuję na narazie na przyzwyczajeniach z D60,.
    to z nimi skończ :razz:
    tylko raw daje radochę tworzenia, C1 jest na poczatku dziwny, ale jak juz go rozkminisz bedziesz w siódmym ( fotograficznym) niebie :-D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie to już wiemy :-) Ale pytanie czemu ustawienie "0" w stosunku do "+1" ma tak duży przeskok w porównaniu z pozostałymi stopniami na skali wyostrzenia :-O

Wydaje mi sie ze to zmiana filozofii... w poprzednich modelach ustawienie na 0 to bylo "wyostrzanie na minimalnym poziomie" a w 30D zapewne to jest "zupelnie, prawdziwe zero wyostrzania" . Przy wolaniu RAWow z 20D w Breezebrowser tez mam mozliwosc "No Sharpening" "0 , +1, +2" i wlasnie wyrazna roznia jest miedzy no sharpening a 0,1,2 itp.

Początki nałogu

Domyślnie

darekp : co to jest ten C1 , chcialbym trafic do fotograficznego nieba a obrobki RAW-ow bede sie uczyl.

Pozdrowki
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 14-04-2006 o 11:42
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski
    darekp : co to jest ten C1 , chcialbym trafoc do fotograficznego nieba a obrobki RAW-ow bede sie uczyl.

Pozdrowki
    Paweł
    capture one

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    to z nimi skończ :razz:
    tylko raw daje radochę tworzenia, C1 jest na poczatku dziwny, ale jak juz go rozkminisz bedziesz w siódmym ( fotograficznym) niebie :-D
    Jakby Ci to powiedzieć... C1 i pracę w raw rozkminiłem już jakieś 4 lata temu :-)) Moje pytanie (być może mało sprecyzowane) dotyczyło focenia w jpegu. Nie jestem zboczeńcem i nie focę wszystkiego w rawie, bo szkoda mi czasu na dłubanie fotek z podrzędnej imprezy rodzinnej albo innych mało istotnych kotletów :-)
    Wesołych Świąt!
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie jestem zboczeńcem i nie focę wszystkiego w rawie, bo szkoda mi czasu na dłubanie fotek z podrzędnej imprezy rodzinnej albo innych mało istotnych kotletów :-)
    A ja nadal nie rozumiem Twojego punktu widzenia. Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?
    jak to co? nie jest zboczeńcem

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A ja nadal nie rozumiem Twojego punktu widzenia. Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?
    Wygląda to tak, że do jpg'ów produkowanych przez D60 miałem przygotowane różne akcje do PS'a przez które przepuszczałem w batch'u całe sterty plików więc robota była żadna. To samo chciałbym sobie wypracować przy 30D. Praca z Rawem zabiera już więcej czasu, więc to z punktu widzenia czasu nie jest to samo.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z RAW nie można mieć gotowej akcji? Nie wiem, nie używam PS... W RSE coś w tym stylu da się zrobić.

I czy w aparacie nie można ustawić tak aby JPG były ok? Skoro kotlety to jakieś subtelności związane z rzekomo gorszą jakością obróbki w aparacie nie są problemem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z RAW nie można mieć gotowej akcji? Nie wiem, nie używam PS... W RSE coś w tym stylu da się zrobić.

Mozna tylko... nie do tego sluzy format RAW by masowo z niego akcjami wyrabiac fotki. Bundy pod tym wzgledem ma racje - RAW sluzy do tego by zdjecie dopracowac, jak najwiecej z niego wyciagnac i trzeba mu poswiecic troszke czasu.
    Jesli ktos lubi/woli/ma akurat taka okazje ze pstryka jpgami i do tego ma przyzwyczajenia wrzucania tych jpgow do gotowych akcji na dana okazje to naprawde nie trzeba na sile takiej osoby do RAW przekonywac.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów