Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, trochę poćwiczę z tabelkami i mam nadzieję, że jakoś to opanuję. Najgorzej z dokładnym pomiarem odległości...
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, trochę poćwiczę z tabelkami i mam nadzieję, że jakoś to opanuję. Najgorzej z dokładnym pomiarem odległości...
Pozdrawiam
Sławomir Wasielewski
--------------------
EOS 20D + KIT 18-55 + SIGMA 70-300 APO DG
Jeszcze tylko prosze o przetłumaczenie:
Permissible circle of confusion=0.033333mm
Pozdrawiam
Sławomir Wasielewski
--------------------
EOS 20D + KIT 18-55 + SIGMA 70-300 APO DG
krążek rozproszenia.Zamieszczone przez wasielewskis
wiecej tutaj:
http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
w pkt 8. Dobór przesłony
Pewnych wyjaśnień wymagać może wielkość krążka rozproszenia - otóż teoretycznie, przy założeniu, ze obrazem punktu na obiekcie musi być na kliszy punkt, wielkość głębi ostrości wynosi zawsze 0 - tylko dla jednej konkretnej odległości obrazem punktu będzie punkt (i to niezależnie od przysłony). Dla każdej innej odległości obrazem punktu będzie krążek o pewnej średnicy. Oczywiście w praktyce założenie takie jest nieprzydatne, chociażby ze względu na rozdzielczość filmu - nawet jeśli naświetlimy punkt o nieskończenie małym rozmiarze, to i tak plamka na filmie będzie miała pewne, skończone rozmiary. Zatem przyjmujemy, ze za ostry będziemy uważali obraz dotąd, dopóki obrazem punktu będzie krążek o średnicy nie większej niż pewna wartość graniczna nazywana dopuszczalną średnicą krążka rozproszenia. Wielkość dopuszczalnej średnicy krążka rozproszenia zależy od formatu negatywu i przewidywanej wielkości odbitki. Można to sobie przeliczyć następująco: Jeżeli korzystamy z formatu negatywu 24*36mm i przewidujemy format odbitki np. 13*18cm i chcemy mieć odbitkę ostrą 'jak żyleta' to rozmiar krążka rozproszenia na odbitce nie powinien być większy niż 0.1mm (bo taka jest najmniejsza wielkość szczegółów rozróżnialnych gołym okiem). Powiększenie pozytyw/negatyw wynosi 18cm/36mm=180/36=5, zatem dopuszczalna średnica krążka rozproszenia na negatywie wynosi 0.1mm/5=0.02mm. Oczywiście musimy mieć negatyw, który będzie miał taka rozdzielczość, w przeciwnym wypadku ziarno spowoduje, ze i tak ostrości odbitki nie będzie można docenić. W praktyce w podręcznikach spotyka się zalecenia stosowania max. średnicy krążka rozproszenia 0.03mm dla formatu 24*36mm, 0.06mm dla 6x6cm i 0.075mm dla 6x9cm. Uzasadnieniem dla takiego podejścia jest przyjęcie, ze oko ludzkie odróżnia jako oddzielne obiekty, których kat widzenia rożni się o więcej niż ok. 1'' (minuta kątowa), zaś odbitki ogląda się zazwyczaj z odległości równej ich przekątnej - zatem im większy format, tym większa odległość oglądania i wielkość krążka rozproszenia może być większa - osobiście uważam, ze zamiast kierować się ślepo zaleceniami lepiej pomyśleć i samemu sobie przeliczyć.
W praktyce wystarczy Ci wiedzieć, że do obliczeń:
- dla 20D i innych aparatów z cropem 1,6x przyjmuje się zwykle około 0.02mm
- dla pełnej klatki (1Ds/5D/kliszaki) - 0,03mm
Ale najlepiej nie zawracaj sobie tym głowy i korzystaj z tego:
http://www.dofmaster.com/doftable.html
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-04-2006 o 12:04
Nic nie liczyłem - to był przykład z Fotografii Przyrody. Co za problem sobie zrobić "programik" pod Excelem do wyliczenia GO na podstawie tych wzorów? Nie widzę problemu...Zamieszczone przez gwozdzt
A z trzeciej strony, warto IMHO zaznajomić się trochę z teorią.
Krążki rozproszenia tutaj:
http://www.dofmaster.com/digital_coc.html
O leniu ;-) a ja myślałem, że tam tylko są wzory i sam policzyłeś :-)Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
A po co otwarte drzwi wyważać... mało to tych kalkulatorów jest.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
IMHO ta tabelka wymiata wszystkie kalkulatory:Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
http://www.dofmaster.com/doftable.html
Wybierasz ogniskową, aparat, przestawiasz stopy na metry i gotowe.
Bez krążków i innych takich ;-)
To jest właśnie lenistwo ;-)Zamieszczone przez gwozdzt
Wolę pofocić niż ślęczeć nad wzorami :-)Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
A ja to i to ;-)