Mam kilka filtrów Hitech w systemie Cokin P, których głównie używam na C10-22. Na krótkich ogniskowych jest problem z holderami (zwykle chinskie plastikowe), które włażą w kadr - zastosowałem do nich standardowe rozwiązanie typu opiłowanie czego się da. Zabawa z pilnikiem trochę pomaga ale filtry Hitecha mają rożną grubość i teraz cześć z nich wypada, cześć sie klinuje a i tak holder włazi w kadr. Zamiast holderów czasem trzymam filtr w palcach i przykladam do samego obiektywu ale takie rozwiązanie jest mało wygodne i czesto jeszcze kończy się albo palcem albo krawędzią filtra w kadrze. Wiem, jest system Z, systemy LEE i inne kosmiczne cenowo ale szukam innego rozwiązania. Przekopuje co jakis czas internet pod kontem jakiś lepszych "magicznych" holderów, które rozwiązą problem albo chociaż zniwelują go cześciowo i znalazłem coś takiego:
77mm Adapter Ring + Filter Holder Mount for P Series, View camera filter holder , Zomei Product Details from Xuzhou Zomei Photographic Equipment Co., Ltd. on Alibaba.com
Ktoś używa czegoś takiego? Czy daje się to coś regulować (śrubami) pod różne grubości filtrów, daje się zostawić tylko jedną ramkę? System mocowania wygląda jakoś inaczej niż zwykłe holdery Cokina. Czy usunie on problemy zwykłych holderów? Ew jakieś inne holdery?