Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Adaptery (holder) do filtrów systemu Cokin (P - 85mm)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Adaptery (holder) do filtrów systemu Cokin (P - 85mm)

Mam kilka filtrów Hitech w systemie Cokin P, których głównie używam na C10-22. Na krótkich ogniskowych jest problem z holderami (zwykle chinskie plastikowe), które włażą w kadr - zastosowałem do nich standardowe rozwiązanie typu opiłowanie czego się da. Zabawa z pilnikiem trochę pomaga ale filtry Hitecha mają rożną grubość i teraz cześć z nich wypada, cześć sie klinuje a i tak holder włazi w kadr. Zamiast holderów czasem trzymam filtr w palcach i przykladam do samego obiektywu ale takie rozwiązanie jest mało wygodne i czesto jeszcze kończy się albo palcem albo krawędzią filtra w kadrze. Wiem, jest system Z, systemy LEE i inne kosmiczne cenowo ale szukam innego rozwiązania. Przekopuje co jakis czas internet pod kontem jakiś lepszych "magicznych" holderów, które rozwiązą problem albo chociaż zniwelują go cześciowo i znalazłem coś takiego:

77mm Adapter Ring + Filter Holder Mount for P Series, View camera filter holder , Zomei Product Details from Xuzhou Zomei Photographic Equipment Co., Ltd. on Alibaba.com

Ktoś używa czegoś takiego? Czy daje się to coś regulować (śrubami) pod różne grubości filtrów, daje się zostawić tylko jedną ramkę? System mocowania wygląda jakoś inaczej niż zwykłe holdery Cokina. Czy usunie on problemy zwykłych holderów? Ew jakieś inne holdery?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Adaptery (holder) do filtrów systemu Cokin (P - 85mm)

Dla potrzeb C10-22 spiłowałem 2 szufladki w standardowym holderze Cokin P (została jedna) i wszystko było OK.
    Szufladka ma takie piórka, które dociskają filtry różnej grubości. Nic się nie klinuje i nie wypada.
    Jest oczywiste ograniczenie, że adapter trzeba wkręcić bezpośrednio w obiektyw no i mamy tylko jedną szybkę.
    Jak chcemy więcej to czeka nas zmiana rozmiaru.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dla potrzeb C10-22 spiłowałem 2 szufladki w standardowym holderze Cokin P (została jedna) i wszystko było OK.
    Szufladka ma takie piórka, które dociskają filtry różnej grubości. Nic się nie klinuje i nie wypada.
    Jest oczywiste ograniczenie, że adapter trzeba wkręcić bezpośrednio w obiektyw no i mamy tylko jedną szybkę.
    Jak chcemy więcej to czeka nas zmiana rozmiaru.
    Może mam jakiś trefny holder ale u mnie na ostatniej szufladce niektóre filtry wypadają (piórka też są).

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ja kupilem nawet taki za 15zl chinski holder do cokina P wlasnie SLIM albo pod UWA nie pamietam jak sie nazywal, ale ma normalnie jedna "szufladke" i dzialal dobrze i na 10-22 i teraz na 17-40 i ff
    SONY

Uzależniony Awatar italy

Podklej boki filtra cienką taśmą na szerokość ok.2-3 mm. To najtańsze rozwiązanie - ale skuteczne.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Dziwnie to wygląda. Ja ostatnio robiłem kilka budynków w słońcu i jakieś zachody słońca boczne światło i pod światło z tym holderem Haida, filterm szarym BS i LS od Lee z dodatkowymi połówkami Hitecha i żadnych kwiatków nie było.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Dziwnie to wygląda. Ja ostatnio robiłem kilka budynków w słońcu i jakieś zachody słońca boczne światło i pod światło z tym holderem Haida, filterm szarym BS i LS od Lee z dodatkowymi połówkami Hitecha i żadnych kwiatków nie było.
    1. Haida pod 85mm czy 100mm?
    2. Jaki konkretnie model holdera? metalowy? plastikowy?
    3. Jaki obiektyw, jaki aparat, jaka ogniskowa?

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Podklej boki filtra cienką taśmą na szerokość ok.2-3 mm. To najtańsze rozwiązanie - ale skuteczne.
    Dobry pomysł.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 02-10-2015 o 16:21

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ja kupilem nawet taki za 15zl chinski holder do cokina P wlasnie SLIM
    To chyba od ciebie "zgapiłem". Do tego nakręcany HAIDA 77 ND8 i szarą połówkę Hitech ND 0,6 SE Soft.

Na razie eksperymentuję z tym ustrojstwem.

Uprawnienia umieszczania postów