nie widac tych zdjec - moze niezgodne z regulaminem wiec CI wywaliło, trudno ocenic tak w ciemno.
Na żytniniej w warszawie kalibruja body by nie było back lub front focusa, moze u Ciebie tez by to pomogło. Robia to rowniez z obiektywami. Piszesz: "nie jest to wina obiektywu bo dziś w szkole podpinałam Sigmę 24-70, Canona 70-200 i Canona 100 i najlepiej było na 100mm najlepiej było na 100mm. (...)" ani z tego ani z kolejnych zdan nie wynika jeszcze ze nie jest to wina obiektywu. Możesz mieć np rozkalibrowany obiektyw lub wspomniane obiektywy, a body dobre. Może być na odwrót. Może być też mix tych rzeczy czyli rozkalibrowany aparat I obiektyw lub obiektywy. Gdy przyszedłem do serwisu z prosba o zbadanie ostrzenia obiektywu 50 mm 1.4 oraz 24-105 is usm L, wyszedłem rownież bez body gdyż przekonali mnie, ze nie wystarczy nastroić obiektywy, trzeba je jeszcze nastroić pod konkretne body, a dodatkowo body nastroić do jakichś referencyjnych wartości. Oczywiscie za kazde ostrojenie odddzielna płatnosc a jakże. Zamknalem wiec oczy I zdecydowałem się na ten zabieg choc jeszcze nie moge ocenic czy to pomogło.
Zastanawiam sie tez na ile problem sie powtorzy kiedy dokupie do tego zestawu wymarzone bydy, nawiasem piszac 6d wlasnie.. Czy to była sensowna odpowiedź?