Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Canon 6D nie ostrzy

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie Canon 6D nie ostrzy

Witam, po wielkich wątpliwościach dotyczących zakupu aparatu kupiłam Canona 6D + 50mm 1.4
    Świat mnie chyba nienawidzi, bo moje body zapewne jest źle skalibrowane. Na auto nie ostre, na manualu także nie ostre. Nie jest to wina obiektywu, bo dziś w szkole podpinałam Sigmę 24-70, Canona 70-200 i Canona 100 i najlepiej było na 100mm.

To jest zdjęcie z 100mm, na nim wychodzi i tak najlepiej, zdjęcie dodatkowo wyostrzone w Ps. Moim zdaniem jest nadal nie ostre. F/5,6 i ustawiona ostrość na oczy.

A tutaj ja z 50mm

Czy ktoś wie jak skalibrować 6D? Robić to sama, wysyłać do serwisu na Żytnią, albo upominać się o nowy na gwarancji,jest to błąd fabryczny? Czy one są faktycznie nie ostre, czy już mi się zdaje. Aparat mam 2 dzień... I proszę o sensowe odpowiedzi trzymające się tematu.
    Ostatnio edytowane przez Yuukarii ; 30-09-2015 o 22:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 6D nie ostrzy

popraw zdjęcia, bo nic nie widać,

po zmniejszonych zdjęciach niewiele będziemy mogli Ci pomóc
    musisz wrzucić całe oryginalne pliki, bo te zdjęcia małe wygladaja ok, wystarczy tylko troche je podostrzyc po zmniejszeniu,
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 30-09-2015 o 21:52
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

widać fotki
    aparat jest ok,
    musisz się przyzwyczaić do zdjęć z małą GO i nauczyć się tego obiektywu (przesłona, czasy itd).
    głowa do góry!
    ktoś doświadczony na pewno Ci pomoże

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

nie widac tych zdjec - moze niezgodne z regulaminem wiec CI wywaliło, trudno ocenic tak w ciemno.

Na żytniniej w warszawie kalibruja body by nie było back lub front focusa, moze u Ciebie tez by to pomogło. Robia to rowniez z obiektywami. Piszesz: "nie jest to wina obiektywu bo dziś w szkole podpinałam Sigmę 24-70, Canona 70-200 i Canona 100 i najlepiej było na 100mm najlepiej było na 100mm. (...)" ani z tego ani z kolejnych zdan nie wynika jeszcze ze nie jest to wina obiektywu. Możesz mieć np rozkalibrowany obiektyw lub wspomniane obiektywy, a body dobre. Może być na odwrót. Może być też mix tych rzeczy czyli rozkalibrowany aparat I obiektyw lub obiektywy. Gdy przyszedłem do serwisu z prosba o zbadanie ostrzenia obiektywu 50 mm 1.4 oraz 24-105 is usm L, wyszedłem rownież bez body gdyż przekonali mnie, ze nie wystarczy nastroić obiektywy, trzeba je jeszcze nastroić pod konkretne body, a dodatkowo body nastroić do jakichś referencyjnych wartości. Oczywiscie za kazde ostrojenie odddzielna płatnosc a jakże. Zamknalem wiec oczy I zdecydowałem się na ten zabieg choc jeszcze nie moge ocenic czy to pomogło.

Zastanawiam sie tez na ile problem sie powtorzy kiedy dokupie do tego zestawu wymarzone bydy, nawiasem piszac 6d wlasnie.. Czy to była sensowna odpowiedź?
    Ostatnio edytowane przez arturmaksymilian ; 30-09-2015 o 22:01

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Dzwoniłam dziś do Csi na Żytnią i jeżeli aparat jest na gwarancji to płacę tylko za przesyłkę. Dzwoniłam także do canona i powiedzieli, że na gwarancji cała usługa za darmo.

Początki nałogu Awatar eleroo

Wszystko bangla. Tu nie będzie tak jak w neksie z małą matrycą, że na f2.8 wszystko ostre. Jeśli ostrzysz centralnym punktem i przekadrowujesz pamiętaj, że przy szerokich dziurach głębia może być na tyle płytka, że przy zmianie kąta położenia aparatu to, co było ostre przed chwilą wyjdzie Ci z tej głębi. 6d ma mikrokalibrację, spraw sobie tablice testowe, porób foty, posprawdzaj i ewentualnie podreguluj tę pięćdziesiątkę. Oczywiście błędów autofocusa puszki nie można wykluczyć, ale najpierw warto wykluczć błędy operatora

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Zrób sobie prosty test. Pierwsze zdjęcie normalnie przez wizjer, drugie z tymi samymi ustawieniami przez LiveView. Zrob kilka ujęć. Jak drugie zdjęcie (przez LV) będzie zawsze ostrzejsze tzn, że masz problem z kalibracją. Jeżeli na wszystkich obiektywach jest tak samo, tzn że body do kalibracji, jak tylko z niektórymi to do kalibracji obiektyw.
    Jest jeszcze jedna opcja, że po prostu nie umiesz łapać ostrości

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

no to już masz jedna opcję, która polecam. Inne sposoby sa - widziałem recenzje obiektywu sigmy na digital reviews na youtubie (taki gosc zabawny z Hong Kongu katuje rozne sprzety, glownie canona) ale nie wiem czy nie dotycza tylko par body + wybrany obiektyw. najlepiej chyba to Ci zrobia w serwisie I to za darmo. Mnie niestety pogwarancyjnie złoili jak za zboże.

p.s. to pierwsze zdjecie faktycznie nie trafiło ostroscia w oczy lecz w krzyżyk na szyi.
    Ostatnio edytowane przez arturmaksymilian ; 30-09-2015 o 22:15

Uzależniony Awatar RTSiak

na 2 za to ostrosc jest na prawym oku

Coś już napisał

Po pierwsze Exify !!
    Skąd mamy wiedzieć na jakiej przysłonie zrobiona jest fotka nr 2?

Na pierwszej fotce masz ostrość ustawioną "za" okiem, nosem czy innym "przednim" elementem na który ostrzyłaś.
    Po prostu BF, bo krzyżyk jest w miarę ostry tak samo jak włosy z tyłu.
    Druga fota jest za mała by cokolwiek ocenić.
    Jeśli jest zrobiona na "pełnej dziurze" możesz po prostu ogólne mydełko( słabsza rozdzielczość) uważać za niecelność.
    Fotka może być też lekko poruszona ( jaki czas migawki?)

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów