Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Wątek: Canon 6D nie ostrzy

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D nie ostrzy

Rusz 4 litery!!! (Bo w drugiej klasie szkoły uczącej fotografowania powinnaś wiedzieć już coś więcej !)
    Dałaś się wpuścić w maliny z doborem aparatu a teraz masz problem, bo nie potrafisz ustawić odpowiednich parametrów do wykonywania fotki ( np ta nr 2).
    Jeśli kupiłaś używaną 50kę to nie musi być ona ani ostra i niekoniecznie musi się w 100% dogadywać z puszką.
    Jesli kupiłaś nową, trzeba było w sklepie poświęcić parę minut na wybranie lepszego egzemplarza ( zważywszy, że kosztuje ona ponad tysiaka i nie warto dać się skusić na pierwsza lepszą).

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Zamawiałam obiektyw przez internet. Miałam jechać ileś tam kilometrów, rozpakowywać wszystkie 50 1.4 i testować? Bo nie wiem co masz na myśli.
    I teraz wielki hejt, bo głupia kupiła 6D

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Te zdjęcia nie są ostre. Zresztą, trudno zrobić bez statywu i z ruchomym celem ostre zdjęcie przy ustawieniach 1/125s na 100mm. Jeśli chcesz sprawdzić swój zestaw - oto moja propozycja - zrób zdjęcia statycznego obiektu ze statywu, ustaw wstępne podniesienie lustra i samowyzwalacz (2s) (by wykluczyć "efekt drżących rąk") na różnych przysłonach (pewnie ok f5,6 będzie najostrzejsza) i po obejrzeniu takich zdjęć proponuję podjąć decyzję co dalej...
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    Orientujecie się czy mając taki problem mogę go wymienić? Gwarancja obejmuje coś takiego?
    Wejdź do Menu, przedostania zakładka, wejdź do C.FnII:Autofokus, wybierz 2 (regulacja dla obiektywu), naciśnij Q. Przesuń na - 3 i zatwierdź.
    Sprawdź jak będzie Ci ustawiało. Na - przesuwasz ostrość do siebie, a na + oddalasz.
    Jeśli nie jesteś w stanie ocenić na wyświetlaczu to zrób trochę fotek z różnymi ustawieniami, wrzuć do kompa i sprawdź które jest najlepsze.
    Jeśli robisz w jpg to nie zapomnij ustawić wyostrzenia. Możesz dać style na krajobraz wtedy wyostrzenie jest chyba na 4
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 30-09-2015 o 23:35
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Nie hejtuję, bo to Twoje pieniądze były i teraz jest Twój problem.
    Wydałaś ponad 7 tysiaków i nie chciało Ci się wydać 20 zl na bilet do innego miasta?

50-ka o światłosile 1.4 nie jest demonem ostrości na przysłownie 1.4 czy 1.8 (2.0).
    Wjedź z parametrami trochę wyżej i przekonaj się, że powyżej 2.8 w centrum foty już jest dobrze. Zrób "bliski portret".
    Przetestuj ten obiektyw+ body na tablicy testowej albo linijce ustawionej pod odpowiednim kątem( z mocnym/kontrastowym elementem w środku skali) by dowiedzieć się czy występuje FF lub BF.
    To znasz ? :
    https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Rusz 4 litery!!! (Bo w drugiej klasie szkoły uczącej fotografowania powinnaś wiedzieć już coś więcej !)
    Dałaś się wpuścić w maliny z doborem aparatu a teraz masz problem, bo nie potrafisz ustawić odpowiednich parametrów do wykonywania fotki ( np ta nr 2).
    Jeśli kupiłaś używaną 50kę to nie musi być ona ani ostra i niekoniecznie musi się w 100% dogadywać z puszką.
    Jesli kupiłaś nową, trzeba było w sklepie poświęcić parę minut na wybranie lepszego egzemplarza ( zważywszy, że kosztuje ona ponad tysiaka i nie warto dać się skusić na pierwsza lepszą).
    Odezwał się ten co nie robi wiochy...Trochę kultury może co?
    Ty wszystko wiesz najlepiej.

Szanowna koleżanko,
    po pierwsze primo jak dla mnie zdjęcia są spoko. Ale może nie jestem zbyt wymagający. "Polegnij" na opinii kolegów.
    po drugie primo 1/125s na 100 mm z ręki może boleć.
    Jak kolega wspomniał, statyw, wstępne podniesienie lustra i działaj.
    a po trzecie primo nie po to kupujesz 1.4 żeby go domykać.
    Jeżeli jesteś zadowolona "niebardzo" to albo pobaw się w mikro regulację, albo poćwicz albo masz po prostu walniętą sztukę.
    Na twoim miejscu zacząłbym od statywu.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Mi to wyglada na bf przy 1'szym zdjeciu, 2'gie ok, focus na oku.
    Musisz sie nauczyc obslugi AF, bo to nie taka prosta sprawa. Przy 1.4 - 1.8 glebia jest bardzo mala, u mnie na 100 przy f4 oczy potrafia byc ostre a uszy juz nie, mowie o headshoo'cie.

Coś już napisał

Jeśli ktoś pyta o sens wysyłania aparatu do serwisu, bo mu nieostre fotki Canon wypluwa, to oprócz wskazania "odpowiedniej drogi" należy zachęcić go/ją do lepszego zapoznania się ze sprzętem a także podstawami wykonania w miarę ostrej fotki.
    Przecież nie będziemy tłumaczyć w tym wątku takich podstaw jak przysłona vs czas vs ISO w momencie gdy mówimy do osoby która przez 5 lat latała z manualną 50ką !

LV da odpowiedz na to, czy posiadana 50ką trafia i czy nie jest mydlana sama z siebie.
    Potem można wykorzystać zależność złapanie "dobrej" ostrości w LV do ustawienia obiektywu w manual i przyporządkowanie odpowiednich wartości mikroregulacji .
    Eliminuje się w ten sposób jeden w problemów- co nie oznacza, że nie ma pozostałych, wymienionych w tym wątku.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zdjęcie 1 jest poruszone, zdjęcie 2 tak może wyjść przy 1.8.
    Gratuluję wszystkim, którzy po tych dwóch zdjęciach podejmują się oceny FF/BF

Początki nałogu Awatar eleroo

Przeczytaj instrukcję obsługi. Bez względu na to co mówią inni, warto od tego zacząć Yuukarii, masz aparat dwa dni i w ogóle go nie umiesz jeszcze. Naucz się go najpierw zanim zaangażujesz serwisy, reklamacje i gwardie narodową Ja obstawiam błąd operatora, to normalne po przesiadce z kompakta, nie ma się czego wstydzić ale też nie ma co wpadać w panikę tylko wziąć, przysiąść i opanować nowy sprzęt. Tu będzie zupełnie inaczej niż na kompakcie, tu trzeba umieć znacznie więcej żeby się komfortowo pracowało. Jak juz się naumiesz, to zaczniesz dostrzegać różnice w zdjęciach i tak, to normalne, że Twoje pierwsze foty z lustra są gorsze niż z hybrydy. Jak pisałam wcześniej i ktoś tu też o tym jeszcze wspomniał, tablice testowe, statyw i naprzód. A jak nie chce Ci się drukować i składać tablic to weź gazetę albo linijkę. Pierwszą fotę najprawdopodobniej poruszyłaś, druga ma małą głębię i zmieściło się w niej tylko jedno oko. Dobry aparat daje więcej możliwości, nie zrobi za Ciebie dobrych fot. Im lepszy aparat tym mniej błędów wybacza, no tak to działa. Nie martw się, będzie dobrze, będzie super, musisz tylko nauczyć sie obsługi narzędzia, które trzymasz.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów