Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Droga do perfekcyjnego koloru w portrecie - webinarium X-rite

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie Odp: Droga do perfekcyjnego koloru w portrecie - webinarium X-rite

Robi różnicę, ale przyznasz, że takie absolutnie podstawy omówiliście, które zresztą są ogólnie dostępne i znane.
    Fajnie by było gdybyście rozszerzyli ten temat o profilowanie przy pomocy Adobe DNG Profiler, który ma dużo większe możliwości i moim zdaniem daje lepsze rezultaty w oprogramowaniu Adobe (PS, LR).
    Mnóstwo niedomówień i mitów powstało kiedy dr5000 wrzucili swój film o profilowaniu. W zasadzie nic tam nie powiedzieli i dlatego wielu uważa, że mają jakąś tajemną wiedzę.
    To by było dla Was wyzwanie, a nie omówienie produktu.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    ...Mnóstwo niedomówień i mitów powstało kiedy dr5000 wrzucili swój film o profilowaniu. W zasadzie nic tam nie powiedzieli i dlatego wielu uważa, że mają jakąś tajemną wiedzę...
    Tak twierdzą Ci którzy nie używali X-rite i nie próbowali robić własnych profili. Przecież w tym profilu dr5000 nie ma nic cudownego - chyba, że się mylę, więc może ktoś mnie poprawi.
    Ważne są 2 rzeczy. Prawidłowe naświetlenie kadru - o czym jest na filmiku i zrobienie profilu. Wystarczy poświęcić na to trochę czasu. Zrobić nowy profil, podciągnąć nasycenie - głównie zieleni i niebieskiego, na krzywej podciągnąć kontrast, zapisać , spróbować, jak coś źle to poprawić aż do uzyskania zadowalających efektów.

Co do samego webinarium X-rite to z miłą chęcią oglądnę jeśli będzie dostępne
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 02-10-2015 o 17:49
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Tak twierdzą Ci którzy nie używali X-rite i nie próbowali robić własnych profili. Przecież w tym profilu dr5000 nie ma nic cudownego - chyba, że się mylę, więc może ktoś mnie poprawi.
    Ważne są 2 rzeczy. Prawidłowe naświetlenie kadru - o czym jest na filmiku i zrobienie profilu. Wystarczy poświęcić na to trochę czasu. Zrobić nowy profil, podciągnąć nasycenie - głównie zieleni i niebieskiego, na krzywej podciągnąć kontrast, zapisać , spróbować, jak coś źle to poprawić aż do uzyskania zadowalających efektów.

Co do samego webinarium X-rite to z miłą chęcią oglądnę jeśli będzie dostępne
    a suwakami lub presetem to nie wyjdzie to samo i szybciej ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    a suwakami lub presetem to nie wyjdzie to samo i szybciej ?
    To samo - może, ale ustawienie kolorów, zwłaszcza skóry - jak dla minie jest o wiele trudniejsze suwaczkami koloru niż x-ritem, choć i tak robię to na nieskalibrowanym monitorze (eizo L997), ale później na papierze jak dla mnie wychodzi dobrze. Czy szybciej - moim zdaniem tak tzn. szybciej x-ritem.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 02-10-2015 o 19:37
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów