Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
I to niestety jest największa trudność tej zabawy. Fotografia sportowa to nie hipsterski artyzm tylko rzemiosło. Tu nawet z najgorszej kopaniny trzeba przynieść coś co będzie się w miarę bronić. Nie jest to łatwe, szczególnie jak gra na boisku jest zachowawcza, a zawodnicy o poziomie wyszkolenia rodem z przedszkola nie są w stanie przebrnąć przez obronę i gniją w środku pola albo podając przez całe boisko notorycznie wykopują piłkę Panu Bogu w okno.
Na plus z pewnością są kolory. Mam co prawda monitor o osobliwym zafarbie, ale zdjęcia są w miarę równe pod tym względem i nie rażą jakąś tendencją. Kontrast też jest taki jaki moim zdaniem jest estetyczny.
Na minus z pewnością krzywe kadry, a bardzo wiele z nich można bez problemu wyprostować. Mnie takie krzywe kadry drażnią, bo jakoś prawie podświadomie rzucając okiem na takie zdjęcia widzi się, że coś nie gra.
#13 jest wyjątkowo nieostra, myślę, że przekracza to pewną granicę akceptowalności. Tym bardziej, że reszta zdjęć jest dosyć równa pod względem ostrości chociaż super ostro nie jest.
Ból jest z pewnością, że 200mm F4 nie odcina mocno tła. Stąd też zastanawiam się dlaczego na #10 zszedłeś z 200mm ? Bo wydaje mi się oceniając szerokość kadru i GO, że chyba to było mocno poniżej 200mm robione.
Chyba najważniejsze, żeby wiedzieć co chce się łapać. Jeżeli wiesz jakie zdjęcia Ci się podobają, jaki styl, jakie momenty to warto wbrew wszystkiemu i wszystkim iść w tym kierunku.