Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 14 of 14

Thread: Zamienniki do Canon pixma ip4500

Zasłużeni czornyj's Avatar

Default Odp: Zamienniki do Canon pixma ip4500

Tusze barwnikowe są*ogólnie bardziej podatne na blaknięcie, natomiast ori tusz + papier potrafią dać stabilną kombinację - producenci potrafią nanokapsułkować cząstki barwnika, starają się*też hermetyzować je w papierze. UV to jedno, drugim rodnikiem jest ozon - np. tusz z L800 w stosunku do Clarii jest 10x bardziej podatny na blaknięcie powodowane przez ozon.

Ogólnie zatem wydruki na zamiennikach mające przetrwać na ścianie dłużej staramy się izolować - oprawa za szybą w zaklejonej ramce, lakierowanie, laminacja itp. Lepiej też nie oszczędzać na papierze.

Druga możliwość to wydrukować to oryginalnym pigmentem (pigemnty nieoryginalne potrafią być mniej trwałe od oryginalnych barwników na oryginalnych papierach).

Początki nałogu Juriko's Avatar

Quote Originally Posted by czornyj View Post
    ...natomiast ori tusz + papier potrafią dać stabilną kombinację - producenci potrafią nanokapsułkować...
    Możesz coś więcej na ten temat? To tusz barwnikowy? Nadaje się do Canona? Gdzie go można kupić i czy w pojemnikach CLI526? O jakim papierze do kompletu mówisz?

Zasłużeni czornyj's Avatar

Miałem na myśli tusz i papier oryginalny Słyszałem, że Koreańcy czy Chinole również produkują nanokapsułkowany barwnik, ale czy na pewno i czy jest do dostania w PL i pod jaą markĂ* nie wiem.

Początki nałogu Juriko's Avatar

Rozumiem. Czyli pozostaje jazda na PrintLabie. Do własnego użytku w sam raz.Tylko jedno mnie w tym martwi,konieczność ekspozycji za szkłem.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Tags for this Thread