dzięki, Bangi
dzięki, Bangi
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Jaki bajzel w body robi przejściówka? No jak się używa jakiegoś szajsu niewiadomego pochpodzenia z nie wiadomo jak zaprojektowaną i zaprogramowaną elektroniką to może tak, jak się używa przejściówki bez elektroniki to jeszcze nie spotkałam przypadku, żeby komuś coś się stało. Ani w cyfrze ani w analogu. A że nie mruga punkt AF? No litości![]()
Yukarii, weź sprawdź czy w tej Twojej 50 jak wyostrzysz na nieskończoność tylna soczewka wyłazi poza gwint z adapterem. Jeśli nie wyłazi to nie będzie problemów z lustrem, jeśli wyłazi, to możesz nią ostrzyć to momentu, w którym jeszcze nie wyłazi i będzie ok. Nie mam tego pentacona, więc nie sprawdzę
85mm f1.8 to bardzo fajne portretowe szkło. Jeśli myślisz o 50 f1.4... powiem tak: zastanów się czy nie lepiej wziąć wtedy to 28 i 50 1.8. Oczywiście propozycja jakiegoś jasnego zoomu też jest do rozważenia.
Zdecydowałam się, zapewne się ucieszycie, że to już koniec tak samo jak wszyscy moi znajomi, bo wszystkich męczę od tygodnia. Ale wolałam mieć wiele opinii, jeżeli was bardzo męczyłam to przepraszam. Body zamówione, będzie w poniedziałek. Obiektyw biorę 28mm f/2.8 a m42 50mm będzie nadal służyć, że tak powiem nie do portretów samych twarzy, bo są zniekształcenia twarzy, tylko ogółem do zdjęć ludzi, do pasa, do kolan. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Wydac 1800zł na stałkę o takim zakresie i traktować to jako jedyny obiektyw z AF ( rozumiem,iż jako "podstawowy")?
Yuukarii- to tak jakby mając obiektyw 18-55 ( APS-C)zablokować jego ogniskową na 18mm i z takim "zakresem" hasać.
Ani szeroko- ani blisko i to za prawie 2000zl !
Szacun![]()
Jakie body w końcu zamówiłaś, 70D czy 6D?
Jak 6D to ten Twój Pentacon 50mm f/1.8 nie będzie Tobie dalej służyć bo tylna soczewka jest bardzo wysunięta i lustro będzie o nią uderzać podczas ostrzenia na nieskończoność.
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR -> hasło "pentaconex"
Search in M42 Lens Database - M42 Database Search -> Vendor: Pentacon, Focal range: 50mm, Start Search
http://www.saturn.pl/obiektywy-i-akc..._do=&producent (link do oferty Saturna bo dziewczyna napisała wcześniej "Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają.")
^ Jak jeszcze nie kupiłaś tego EF 28mm f/2.8 IS USM to lepiej kup sobie EF 50mm f/1.4 USM lub EF 50mm f/1.8 STM a w ostateczności EF 50mm f/1.8 II.
No chyba że bardziej zależy Tobie na szerszym kącie niż na tzw. pełnoklatkowym standardzie (czyli obiektywie o ogniskowej 50mm) no to ponegocjuj z mamą czy by nie dołożyła jeszcze z 500 zł a potem negocjujcie ze sprzedawcą (a raczej pewno z jakimś kierownikiem lokalnego oddziału Saturna) czy by nie sprzedał obydwu obiektywów za łącznie 2000 zł (mówisz że masz akurat tyle gotówki przy sobie i chciałabyś kupić akurat te dwa obiektywy), może pójdzie wam na rękę.
Jeżeli zamówiłaś 70D to zakup EF 28mm f/2.8 IS USM jest ze wszech miar wskazany ze względu na to iż jest traktowany jako (i tu cytat ze strony Canona) "obiektyw standardowy do lustrzanek z matrycą światłoczułą APS-C".
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 26-09-2015 o 10:38
Eberloth - i co - nie zrozumiałeś "przesłania"?
Pakować się w jedna stałkę ( obiektyw staloogniskowy - dla purystów ) za "prawie" 2000pln ( za 1699zl w Agito- to też "konkretna" informacja) w przypadku gdy nie ma się pieniędzy na inne słoiki ( obiektywy) jest dla mnie pomysłem bezsensownym.
28mm na FF jako podstawowe szkło?
Jakie rady wyciągnęła założycielka wątku z naszych wypowiedzi?
Żadne.
Jakie argumenty przedstawiła za swoim wyborem ?
Żadne.
EOT
Jak się jeszcze nie wpakowałaś z tym 28mm, albo możesz oddać, to szybciutko kupuj używaną 24-105L. Będzie to w budżecie jaki chcesz wydać na obiektyw i będziesz mieć dobre szkło podstawowe do FF, które z czasem możesz sobie uzupełniać stałkami.
Zamówiłam 6D, obiektywu jeszcze nie. W szkole nauczyciel też się o to martwił, że nie będzie pasować 50 Pentacona.