Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 159

Wątek: 70D czy 6D

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: 70D czy 6D

50 na ff to kurde nie do portretu. Ja nawet na cropie jej do tego nie używam, do półsylwetek czy całych postaci to tak, ale zdjęcia głów to nie nie. Znaczy no można i fiszem robią portrety, zależy jaki portret chcesz. Na zdjęciach głów wychodzą już zniekształcenia w kazdym razie. Nie jakieś straszliwe ale wychodzą. Mnie to przeszkadza, Tobie może nie będzie. Różne są upodobania, mi się portrety doskonale robi dwusetą, ale ja nie lubię wchodzić na modeli...

Jeśli chodzi o szeroki to 35mm f2.0 to jak pisałam doskonałe szkiełko. Wersja bez IS powinna być w dobrej cenie. Nowa. Mam je od nie wiem ilu lat, jeszcze z kliszaka i z każdym materiałem sprawdza się wspaniale. To 28mm to też dobre szkło i szersze i jaśniejsze niż ta trzydziestkapiątka, nie mam, ale u kolegi widziałam i uważam, że jest spoko. I nie bój się winiety. To serio nie są ciemne rogi jak w instagramowym filtrze. Aberracji też się nie bój. Jest jeszcze małe, milutkie i uniwersalne 24mm, ale chyba wyjdzie poza budżet no i 20mm, które jest dość potężne. O Sigmie się nie wypowiadam, bo mam uraz do Sigmy i w życiu jej nie kupię. Lubię Tamrony, ale ze stałkami u nich słabo. Wchodzą teraz dwie nowe, w tym 35mm, ale jeszcze nie ma ich na rynku i też wykraczją poza Twój budżet. No jest coś takiego jak Yongnuo i podróba canonowej 35mm za sto dolców, ale nie widziałam go na oczy, więc też niczego nie chcę sugerować. Opinie ma dobre.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 25-09-2015 o 08:29

Coś już napisał

Co Wy z tymi pleśniakami?
    Manuale dają szanse na "efekciarskie" zabawy ( bokeh/GO o czym pewnie wie posiadaczka Pentacona) i są jednym z podstawowych elementów zabawy z "fotografią".
    A jako, że 50ka STM za 500zl jest jednym z najtańszych obiektywów ( o niezłych parametrach i mam nadzieję długotrwałym w użytkowaniu)szkłem do zabaw z GO a jednocześnie posiadającym AF to warta jest zakupu. 85ka również i niezależnie czy to FF czy APS-C.
    Szeroki kąt ? Nowy za 1000zl czy używany za 1600-2000 zważywszy na różnicę w wielkości matrycy.
    Tele? Od najtańszych Sigm 70-300 za 500pln do.......
    Więc nadal twierdzę, że osoba mająca tylko 6500zl na zestaw nie może zaczynać swej przygody z 6D i jednym szkłem . Zawsze będzie ono ją ograniczało, a drugim ograniczeniem będą pieniądze.
    2-3 obiektywy pod konkretne zastosowanie i puszka, nawet używana by minimalizować straty na zakupie nowego aparatu, który po roku/dwóch straci sporą część swojej wartości.
    Jeszcze 2 lata szkoły z FF ale bez UWA czy tele lub innego obiektywu, który dałby szanse na rozwój.

Ps
    RobertON - nie czytasz moich postów ze zrozumieniem.
    Ostatnio edytowane przez BLS19 ; 25-09-2015 o 09:59

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Ech, ilośc stron z poradami dla jednej niezdecydowanej wskazuje na kolejnego czarnego psa. Niestety wiecej tu "chce, ale nie wiem, czego" (moze wszystkiego?).
    A najtańsze dostępne FF to 5D (tzw "Classic"), starczy jeszcze na kilka "epickich" szkieł.
    Ale każdy oczywiście chciałby od razu wyciągać 10 EV z cieni, autofocus mieć do odrzutowców (czy czarnych psów)... A w ogóle po co ten onanizm AF, jesli ma byc pleśniak podpięty? Niech to wszystko bedzie spójne, bo od sasa do lasa te milimetry obiektywów latają...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Chyba nie padło.
    Niegłupią tanią alternatywą obiektywu standardowego może być Tamron 28-75mm f/2,8,
    Co prawda "bzyczek", nie ma IS, nie ma 24 mm na szerokim końcu, ale ma światło 2,8 i do portretu też by się nadał.
    Kiedyś jak kupowałem inne szkło to podpiąłem własnie tego Tamrona do 6d i było naprawdę przyzwoicie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Bangi,
    a czego używasz teraz jako standard-zooma?

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Bo ja naprawdę nie wiem jaki obiektyw chcę, do portretów 85mm by pasowała, ale wolałabym 28mm
    Ostatecznie pod uwagę biorę:

50mm 1.4 Canon
    28mm 2.8 Canon
    85mm 1.8 Canon
    Ostatnio edytowane przez Yuukarii ; 25-09-2015 o 13:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    Bo ja naprawdę nie wiem jaki obiektyw chcę, do portretów 85mm by pasowała, ale wolałabym 28mm
    Ostatecznie pod uwagę biorę:

50mm 1.4 Canon
    28mm 2.8 Canon
    85mm 1.8 Canon
    Jeśli musiałbym wybrać z tych trzech to wziąłbym 50mm. Z tych trzech najbardziej uniwersalny. Potem dokupić coś szerokiego (np ten 28mm), a do portretu Canon 100 2.0 USM
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jeśli musiałbym wybrać z tych trzech to wziąłbym 50mm. Z tych trzech najbardziej uniwersalny. Potem dokupić coś szerokiego (np ten 28mm), a do portretu Canon 100 2.0 USM
    Sęk tkwi w tym, że 50 już mam (m42, ale jest). Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają. Jadę teraz do domu, to wszystko ustalę z mamą.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    Sęk tkwi w tym, że 50 już mam (m42, ale jest). Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają. Jadę teraz do domu, to wszystko ustalę z mamą.
    Czyli jakbys jej nie miala (50'ki).
    Czasem przejsciowki z m42 na ef robily bajzel w body. Gdzies tu byly o tym tematy. Zaczynajac od lustra po zwarcia w elektronice i sieczke na ekranie zwlaszcza z 5D.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ igor58 Canona 24-105, ale Koleżanka pisze, że jej raczej nie stać na to...

@ Yuukarii - o 28 nie myśl w kontekście portretu, weź sprzedaj tego manuala i kup sobie 50tkę Canona (jednak jakość będzie zgoła inna) lub pomyśl o tym zoomie co Ci napisałem albo zwiększ budżet.

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów