Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 159

Wątek: 70D czy 6D

Coś już napisał

Domyślnie Odp: 70D czy 6D

Widzę, że traktujesz to grono albo jak kretynów z "idiotycznymi dyskusjami" albo jako grupę wsparcia, która ma za Ciebie wybrać aparat z obiektywem.
    No ale to przecież dział dla początkujących - więc ja się nie dziwię.
    Tamron 17-35 do szerokości ; 50ką i 85ką do portretu.
    Masz na tyle pieniędzy ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta

Druga strona medalu, to forumowicze, którzy od razu rzucają propozycją 6D nie znając żadnych realiów.
    Dla mnie np 6D nie jest tym " dobrym " aparatem, bo nie daje nic więcej niż to co posiadam ( a posiadam puszkę o połowę tańszą od niego, a oferująca o wiele więcej).
    A wiesz jaki jest tytuł watku, który tak Cię zaintrygował, że aż postanowiłeś się zarejestrować na forum?
    Dalej Ci się wydaje, że to "forumowicze od razu rzucaja propozycja 6D"?

Jeżeli wierzysz, że to co posiadasz za pół ceny, oferuje o wiele więcej niż to czego nie posiadasz, bo "znasz realia" to osiagnałeś rzadki spokój ducha, stan nirwany znany jako "po co przepłacać" i powinieneś się cieszyć. Rozumiem, że chcesz się podzielić tym szczęściem, ale niestety ludzie często maja odmienne zdanie i nie daja się nawrócić.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Właśnie, to dział dla początkujących, nie znam wielu obiektywów, a "grupa wsparcia" na forum posiada pewną wiedzę i mi może pomóc w kupnie aparatu.
    Panu już na dziś dziękujemy za udział w tym wątku.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    6D nie jest jakiś wspaniały, jest to po prostu najlepszy aparat amatorski.
    co ja teraz zrobie ?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś już napisał

Zapewniam Cię, Pan.Kolega, że mój zestaw jest dla mnie lepszy niż 6D i wystarcza mi w 100%.
    A 6D ma jedną zaletę. Można do niego podpiąć 17-40 ( używany za około 2k), którego zakres i szybkość potrzebuję.
    Potrzebował bym bardziej 16-35 2.8/4 ale nie dam za tę potrzebę więcej niż to co wysupłam za 17-40.
    A 6D ma tylko jeszcze jeden argument do powyższego: -3 EV czułości modułu AF ( ale w przeciwieństwie do mego aparatu tylko 1 krzyżowy).
    Więc faktem jest, że żyję w błogiej fotograficznej nirwanie. Tu masz rację.

Ps
    Yuukarii- akurat nie Ty decydujesz komu w tym wątku się "dziękuje".
    Ostatnio edytowane przez BLS19 ; 25-09-2015 o 00:00

Początki nałogu Awatar eleroo

Nie wiem czemu ale jakoś mi wyszło, że koleżanka raczej portrety niż samoloty i tak się zachwyciła tym naleśnikiem 40mm, iż uznałam, że sprawa załatwiona Nie, nie twierdze, że 40mm to dobra ogniskowa do portretu. Dla mnie to akurat ogniskowa do niczego, bo ani to szerokie ani wąskie, taki ni pies ni wydra, ale to zależy co kto lubi.

Teraz Yuukarii piszesz o 28mm co jest średnio portretowym szkłem. A ta winietą to się nie martw, to nie jest chamska winieta jak z instagrama a w razie szczególnej potrzeby łatwo ją skorygować. Może rzeczywiście napisz jakie foty robisz najczęściej i jakie najbardziej lubisz? Te portrety mi wyszły w związku z 50 pod nexa i fotkami jakie wrzuciłaś. Manuali widzę się nie boisz, więc i dłuższe w przyzwoitej cenie się znajdą. Jeśli chodzi o szerzej to doskonałym szkiełkiem jest 35mm f2.0 Canona, to stare, bez IS, tylko ono jest wolniejsze i głośniejsze oczywiście, ale obrazek produkuje wspaniały i na filmie i na matrycy. Jeśli nie wiesz jeszcze jakich ogniskowych potrzebujesz poszukaj sobie używanego (bo nowego nie dostaniesz) Canona 24-85 f3,5-4,5 USM. To staroć, projektowany jeszcze pod analogi, z dobrymi soczewkami i szybkim i celnym silnikiem. Masz cały zakres od dość szeroko do portretowo w bardzo dobrej jakości optycznej. On jest na tyle tani, że ja Ci się znudzi to go puścisz dalej a na tyle dobry i uniwersalny, że może trochę posłuzyć. Nie twierdzę, że to superszkło o jakości stałek, ale jakościa obrazka przebija wszystkie kity za tysiące

Pomysł z dobrym cropem nie jest zły pod warunkiem, że to będzie teraz dostepny crop a nie jakieś stare rupiecie. Oczywiście 6d to jest taki entry level wśród pełnych klatek i są tańsze aparaty o tych samych lub wiekszych osiągach ale z mniejszymi matrycami. Pamiętaj o mnożniku ogniskowej (wiem, to uproszczenie). To już Ty musisz sprecyzować jakiego i do czego aparatu potrzebujesz. Na pewno nie bałabym się zestawu 6d plus jedno jakieś szkło, nawet ten naleśnik, który początkowo Ci się spodobał, nawet kurde manual jakiś dłuższy - do portretów nieruchomych osób gra i buczy, zwłaszcza w szkole, bo pewnie przychodzą do Was na zajęcia osoby doświadczone w pozowaniu, a to ułatwia sprawę. Są fotografowie, którzy jedynkami focą z tylko jednym szkłem stałoogniskowym i nie potrzebują niczego więcej. Jeśli w szkole masz dostęp do szklarni to tym bardziej fajnie, bo popróbujesz sobie różnych szkieł i konfiguracji a i pewnie wypożyczyć się toto da czasem. No nie wiem, jak nie kombinuję to mi wychodzi, że na Twoim miejscu bym brała 6d i jakieś szkiełko do tego. Obiektyw w razie czego łatwiej i taniej wypożyczyć niż puchę a i uzbierać mniejszą sumę łatwiej.

BLS, oka, odniosłam wrażenie, że się śmiejesz. Może na tym forum określenie 'pleśniak' to po prostu określenie slangowe bez negatywnych zabarwień. Ale nie wiem, bo nie Ty jeden go użyłeś i w kazdym przypadku miałam wrażenie, że jednak manuale są dyskredytowane.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Pleśniaki sa dyskredytowane, bo nie pasuja pod kotleta. Sa pewnie tacy co ida z manualem na kotleta, ale to jak z rohatyna na niedźwiedzia, trzeba mieć zimna krew i mucho cojones.

Winieta bym się nie przejmował, zwłaszcza jeżeli opinia jest z portalu optyczne.pl który wpada w histerię co do winiety. Obiektywy w cenie wielokrotnie przekraczajacej kapitał Yuukarii maja podobna albo większa winietę na pełnym otworze. Niewielka winietę przy szerokim kacie ma np. 28/1.8.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu Awatar eleroo

Panie Kolego, ale przecież nie wszyscy focą kotlety Do pewnych zastosowań manuale są bardzo fajne.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Zapewniam Cię, Pan.Kolega, że mój zestaw jest dla mnie lepszy niż 6D i wystarcza mi w 100%.
    A 6D ma jedną zaletę. Można do niego podpiąć 17-40 ( używany za około 2k), którego zakres i szybkość potrzebuję.
    Potrzebował bym bardziej 16-35 2.8/4 ale nie dam za tę potrzebę więcej niż to co wysupłam za 17-40.
    A 6D ma tylko jeszcze jeden argument do powyższego: -3 EV czułości modułu AF ( ale w przeciwieństwie do mego aparatu tylko 1 krzyżowy).
    Więc faktem jest, że żyję w błogiej fotograficznej nirwanie. Tu masz rację.
    Opróczt tej nirwany, to masz wielkie parcie na pokazanie "co to nie Ja".
    A w tym wątku nie chodzi o to co Ty potrzebujesz, tylko ktoś inny.
    Może spróbuj więcej przyjaznego nastawienia do innych, a mniej "sadzenia się".

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    Witam, mam ogromny dylemat. Jestem w drugiej klasie na fototechniku, potrzebuję dobrego aparatu do 7 tysięcy. Przez ostatnie 5 lat robiłam zdjęcia Sony NEX-5. Dopinam do niego analogowego pentacona 50 f/1.8. Mój problem polega na tym czy kupić 70D z 2 obiektywami i wszystkim akcesoriami, czy 6D samo body i
    robić zdjęcia z adapterem pentaconem. Czy jest aż taka różnica pomiędzy tymi dwoma aparatami, lepiej w pełną klatkę zainwestować? Proszę o mądre odpowiedzi.
    O ile mogę coś doradzić, to ów 6d jest najtańszym FF i to na niego warto się zdecydować.
    Pomijając chyba najwyższe używalne ISO, to zabawa GO jest często używanym środkiem wyrazu.
    Całkiem dobrze można płytką GO uzyskać przy przyłonie f4,0 z FF, co przy cropie wymaga obiektywu f2,8, gdzie jest najmniej ostry.
    Po co kupować cropa, gdy warto kierować się w stronę FF i z niego uzyskać najlepsze foty o najwyższej dynamice i niekiedy najpłytszej GO.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-09-2015 o 07:41

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Nie wiem czemu ale jakoś mi wyszło, że koleżanka raczej portrety niż samoloty i tak się zachwyciła tym naleśnikiem 40mm, iż uznałam, że sprawa załatwiona Nie, nie twierdze, że 40mm to dobra ogniskowa do portretu. Dla mnie to akurat ogniskowa do niczego, bo ani to szerokie ani wąskie, taki ni pies ni wydra, ale to zależy co kto lubi.

Teraz Yuukarii piszesz o 28mm co jest średnio portretowym szkłem. A ta winietą to się nie martw, to nie jest chamska winieta jak z instagrama a w razie szczególnej potrzeby łatwo ją skorygować. Może rzeczywiście napisz jakie foty robisz najczęściej i jakie najbardziej lubisz? Te portrety mi wyszły w związku z 50 pod nexa i fotkami jakie wrzuciłaś. Manuali widzę się nie boisz, więc i dłuższe w przyzwoitej cenie się znajdą. Jeśli chodzi o szerzej to doskonałym szkiełkiem jest 35mm f2.0 Canona, to stare, bez IS, tylko ono jest wolniejsze i głośniejsze oczywiście, ale obrazek produkuje wspaniały i na filmie i na matrycy. Jeśli nie wiesz jeszcze jakich ogniskowych potrzebujesz poszukaj sobie używanego (bo nowego nie dostaniesz) Canona 24-85 f3,5-4,5 USM. To staroć, projektowany jeszcze pod analogi, z dobrymi soczewkami i szybkim i celnym silnikiem. Masz cały zakres od dość szeroko do portretowo w bardzo dobrej jakości optycznej. On jest na tyle tani, że ja Ci się znudzi to go puścisz dalej a na tyle dobry i uniwersalny, że może trochę posłuzyć. Nie twierdzę, że to superszkło o jakości stałek, ale jakościa obrazka przebija wszystkie kity za tysiące

Pomysł z dobrym cropem nie jest zły pod warunkiem, że to będzie teraz dostepny crop a nie jakieś stare rupiecie. Oczywiście 6d to jest taki entry level wśród pełnych klatek i są tańsze aparaty o tych samych lub wiekszych osiągach ale z mniejszymi matrycami. Pamiętaj o mnożniku ogniskowej (wiem, to uproszczenie). To już Ty musisz sprecyzować jakiego i do czego aparatu potrzebujesz. Na pewno nie bałabym się zestawu 6d plus jedno jakieś szkło, nawet ten naleśnik, który początkowo Ci się spodobał, nawet kurde manual jakiś dłuższy - do portretów nieruchomych osób gra i buczy, zwłaszcza w szkole, bo pewnie przychodzą do Was na zajęcia osoby doświadczone w pozowaniu, a to ułatwia sprawę. Są fotografowie, którzy jedynkami focą z tylko jednym szkłem stałoogniskowym i nie potrzebują niczego więcej. Jeśli w szkole masz dostęp do szklarni to tym bardziej fajnie, bo popróbujesz sobie różnych szkieł i konfiguracji a i pewnie wypożyczyć się toto da czasem. No nie wiem, jak nie kombinuję to mi wychodzi, że na Twoim miejscu bym brała 6d i jakieś szkiełko do tego. Obiektyw w razie czego łatwiej i taniej wypożyczyć niż puchę a i uzbierać mniejszą sumę łatwiej.

BLS, oka, odniosłam wrażenie, że się śmiejesz. Może na tym forum określenie 'pleśniak' to po prostu określenie slangowe bez negatywnych zabarwień. Ale nie wiem, bo nie Ty jeden go użyłeś i w kazdym przypadku miałam wrażenie, że jednak manuale są dyskredytowane.
    Do portretów mam 50 analogową, teraz szukam szerokiego, najlepsze by było coś rzędu 10-35mm, zoom bądź stałka. Mogą być inne marki, Sigma itp. Definitywnie wolałabym nowy obiektyw.

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów