Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 159

Wątek: 70D czy 6D

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Odp: 70D czy 6D

ja jestem zadeklarowanym pentalibem i jakos ban mnie jeszcze nie siegnal... ja od 2008 przerobilem 6? 7 puszek (w 3 systemach) i dopiero 6d spelnilo moje oczekiwania (moze przydalaby sie szybsza seria ale nie jest to dla mnie mus, jakby byl to pewnie nie mialbym juz nerki ale targalbym w plecaku 1dX :P )

50d to troche zabytek, nie mowie ze zly do np nauki itd ale zabytek i ciezko trafic sztuke w sensownym stanie, autorka od 5 lat wojowala z nexem wiec tak czy siak wieksze czy mniejsze podstawy ma (w 5 lat mozna sporo oganrac ;])wiec czemu nie wejsc w troche glebsa wode? majac 6.5tys ja bym kupil 6d uzywane (zreszta takie wlasnie bralem...) a za 2tys pod wymagania autorki spokojnie wymyslisz zestaw szkiel

wyzej padlo fajne zdanie, 6d nawet z samym 50/1.8 zmusi autorke do kombinowania, sam tak mialem tylko ja uzywalem 35mm do wszystkiego (na aps-c wiec w sumie jeden ****) i nie dosc ze mialem frajde to nie stalem sie wygodnicki tylko nauczylem sie pracowac tym czym mialem w kazdych warunkach, czasami oczywiscie bylem ograniczony bo niektorych rzeczy sie nie przeskoczy ale mimo wszystko da sie

i nie kumam - autorka w tej chwili ma 6500, za wiekszosc kupuje 6d + 50/1.8 i zostaje jeszcze pare groszy zeby dolozyc za jakis czas do czegos szerszego, generalnie za 7tys moglaby zmiec zestaw do swoich potrzeb - 50/1.8 + cos szerszego np od samyanga, 6.5tys to nie jest ''tylko'' za ta kase mozna kombinowac
    moze masz inne wymagania, ale ja paczac na to z obecnej perspektywy nigdy nie wszedlbym w zaden z proponowanych zestawow z 50d, generalnie to tkie pitolenie... po co komu FF, po co komu to i tamto... a po co komu sredni format? przeciez to juz w ogole przerost formy nad trescia !!

tak z innej beczki - uzywales troche FF?

Coś już napisał

Dziewczyna ma 16-17 lat i "przyszłościowe" body.
    Co w nim jest takiego przyszłościowego?
    Na najbliższe lata( szkoły/technikum) a może i na dłużej( studia) czyli 5-6 lat puszczacie oko mówiąc: "masz świetny aparat" teraz zbieraj na obiektywy.
    Ale ...najpierw zapytaj mamy czy ona będzie ciężko harowała na zachciewajki córki, której koledzy w szkole powiedzieli i potwierdzili to "fachowcy z forum", że "dobry" ( aa sorry " przyszłościowy") obiektyw UWA to 16-35/2.8/4 ( ktoś coś wspominał o krajobrazach?).
    Najlepszy do portretu to 85/1.8 ale ...przyszłościowy to 1.4.
    Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. Co tam "przyszłościowego" w tej kwestii mamy do zaproponowania ?

50D ( abo i 60D, żeby nie było, że jestem "skąpy") to dobre puchy. I tanie ! I nie sądzę, by trzeba zaczynać swoją "epopeję" z lustrzankami biorąc się z nimi "za pełną klatę", a przecież efekty uzyskane za pomocą OBIEKTYWÓW ( nie obiektywu) podpiętych do tych aparatów wielu z Was przez lata satysfakcjonowały.
    No chyba, że wszyscy w Canonie to teraz siedzą z FF.
    A ! No przecież 6D ma świetne ISO i "nie szumi" !

PS
    Moje FF ? Patrze na leżące przede mną 6D nadal twierdzę, że nie dorównuje ono mojej drugiej puszce APS-C.
    Ale jak widać z postów w tym wątku, jestem w błędzie.

PS2
    RobertON - Twój komentarz do "4 puszek" możliwe, iż nikogo nie zainteresuje. Ale jak się chcesz sprężyć, to ..śmiało.
    Wezmę to na klatę. Pełną klatę lol

trolujesz czy piszesz na serio bo juz sie gubie ?

autorka przesiadajac sie z nexa na 50d odczulaby to jak przesiadke ze skody fabii 1.4 na honde acord 1.6... takie tam porownanie ale przeskoku raczej by nie poczula po za gabarytami, to rownie dobrze moglaby spokojnie rozbudowac szklarnie w nexie a nie pchac sie w duze aps-c, tym bardziej ze ona nie zaczyna swojej przygody tylko chce wejsc w cos nowego/nowszego/innego

mnie osobiscie irytowala papka z aps-c a z ff takiego problemu nie mam, jakos obrazka wg mnie jest zdecydowanie lepsza (subiektywnie)

Coś już napisał

Nie trolluję, tylko staram się rzeczowo odpowiadać, dając przykłady ( alternatywne) i rozumiejąc sytuację ( tzn "zapytam mamy").
    Jak pewnie doczytałeś NEX zaczął dziewczynę ograniczać ( lampa błyskowa, obiektywy dostępne w szkole itp).
    Nie dziwię się chęci zmiany.
    Ale dziwię się chęci zamiany APS-C na FF z jednym obiektywem i raczej(chyba) marnymi szansami na inne obiektywy ( że przypomnę :"za coś żyć trzeba").
    Oczywiście grono wielbicieli FF nakłania do jedynie słusznego wyboru ( nie wszyscy, bo jest parę innych, trzeźwych głosów"), ale w większości wypowiedzi są w formie i merytorycznej zawartości papki z APS-C ( np "przyszłościowe body" - tak jakby Ci, którzy w przeszłości kupowali 30D/40D/50D itd od razu byli frajerami "no future" .
    Tanie FF namieszało ludziom w głowach [ brakujące w Canonie( APS-C) "dobre ISO", -3EV itp] i teraz bez tej " magii" wielu nie potrafi pomyśleć inaczej.
    Na szczęście ja się do nich nie zaliczam.
    Inne punk widzenia to punkt widzenia trolla?
    Przesiąknąłeś za bardzo RTSiak Wróć do źródła
    Ostatnio edytowane przez BLS19 ; 28-09-2015 o 17:17

mnie źródło nadal skutecznie ogranicza i szybko do niego nie wrócę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    ...
    Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. ...
    A to do 6D taniej lampy nie da się kupić?

Co do 1 czy 2 obiektywów. Przez około 10 lat fotografowałem lustrzankami na m42 (najpierw Zenity, a później Ricoh) mając 2 obiektywy 35 i 135 mm i jakoś nie był to dla mnie problem, potem zaczęła się era cyfrówek z zoomami. Jaka to była wygoda, chodzić tyle i zastanawiać się nie trzeba było - tylko fotki jakieś takie nieciekawe
    Teraz znów wracam do stałek (z wyjątkiem zoomów które używam raczej do pracy). Wychodząc z domu z aparatem biorę tylko 35 i czasem 85. A idąc do cioci/znajomych itp. lampy nie biorę (choć mam 4) bo po pierwsze po ciemku się nie siedzi, a po drugie nie błyskam nikomu po oczach.
    Dostatek rozleniwia, a nie uczy.

Dziś będzie miała 1 obiektyw, a za jakiś czas kupi kolejny, bardziej świadoma czego jej brakuje.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-09-2015 o 17:42
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Tlustyx- dlatego też jesteś leniem bo masz 5 obiektywów?
    To,że TERAZ wychodzisz, z jednym szkłem, nie świadczy o tym, że innych nie potrzebujesz albo, że nie będziesz ich potrzebował.
    Wiesz jakie efekty uzyskasz przy 17mm na FF a jakie przy 105mm? Skąd? Powiedzieli Ci forum ?
    Czy sam przez to " przechodziłeś"?
    Uczyłeś się wykorzystywać różne ogniskowe i odpowiednie przysłony do nich. Nieprawdaż?
    Pierwsze słowo w powyższym zdaniu jest najważniejsze.
    Tak jak ostatnie z Twego pytania.
    Tak! Lampę można KUPIĆ!

RTSiak- wróć do źródła alternatywnego myślenia, nie do sprzętu!
    Przecież nie wybrałeś Pentaxa, bo powiedzieli Ci to na forum Canona.
    Było pewnie "coś" innego

Początki nałogu Awatar eleroo

BLS, po co w ogóle jej lustro? Mogła sobie kupić jakieś G15 (czy jakie tam G aktualnie jest) i kurde zwojuje nim świat! Do krajobrazu cudowne, do portretu się nada, w studio zadziała, rawy robi, sanki na lampę ma, wizjer ma (z paralaksą, ale jest), jasny zoom ma (1.8 madafaka!) i wbudowane HDR ma. No zyć nie umierać i za tysiaka a nie za sześć Ciekawość mnie zżera jaka to aps-c pucha przewyższa obrazkiem 6D (obrazkiem drukowalnym w rozmiarze tak przynajmniej 30x40 a nie kurde do neta w 1200x800). Może wspominałeś, a mi umknęło.

Przyłączam się do frakcji 'jedno szkło na dobrym body' Już tu napisano dlaczego.

Pamiętaj BLS, że rozpatrujemy tu konkretny przypadek, to nie są dywagacje w stylu 'jaka puszka na początek, bo jeszcze nie wiem czy polubię focenie'.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Dziewczyna ma 6D i dobrze. Szklarnie sobie dokupi jesli bedzie miala parcie. Niech sie cieszy nowym nabytkiem i robi fotki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Tlustyx- dlatego też jesteś leniem bo masz 5 obiektywów?
    Jak napisałem, są to obiektywy głównie do pracy.
    Oczywiście z 35 nie pójdę "na ptaki", ale dziewczyna wyraźnie napisała co ją interesuje i do tego nie trzeba mieć całego zakresu ogniskowych.

Uczyłeś się wykorzystywać różne ogniskowe i odpowiednie przysłony do nich. ...
    Yuukarii też będzie się uczyć. Dwa fragmenty, bo może je przeoczyłeś:

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    ...W szkole mamy kilka obiektywów pod Canona, na plenerach i w studiu nimi zdjęcia robimy. ...
    Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    ... wolę zdecydowanie powoli kupować obiektywy po 2, 3 tysiące ...
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-09-2015 o 18:07
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów