Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 159

Wątek: 70D czy 6D

Coś już napisał

Domyślnie Odp: 70D czy 6D

Jeśli nie masz obiektywów pod FF to nie.
    No chyba, że masz pieniądze na uzupełnienie zakresu ( lub innych "ogniskowych")- to wtedy .....może .
    Ciężar szkieł, ich rozmiary, gabaryty zestawu itp "dodatki" zmniejszają atrakcyjność pełnej klaty.
    Rozumiem Canonierów i ich argument " FF to mniejsze szumy" zważywszy , że konkurencja Nikon/Pentax w APS-C trochę odstaje na plus w tej kwestii. Ale szumy to nie jest główny "plus".
    Ale by te inne plusy wykorzystać trzeba mieć odpowiednie słoiki pod konkretne zastosowanie.
    Dlatego powtórzę - śmieszą mnie rady "kup 6D" gdy ma się do dyspozycji tylko 6500zl i do tego " porozmawia z mamą".
    Albo "mam szkła pod APS-C" i 50kę (II) i marzy mi się 6D bo można wyjść z nim w "nocy na miasto".
    Ludzie mający FF wracają do "mniejszego rozmiaru matrycy" ze względu na gabaryty/ciężar i poręczność bezlusterkowców czy mniejszych puszek APS-C. O tym warto zawsze myśleć.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Przeczytałem ten wątek i nie wiem czy się pchać w FF z 6D.
    a co w tym wątku takiego strasznego, bo ja też przeczytałem - 6D to świetny aparat, a na optykę po prostu musi być budżet - jak nie ma budżetu na optykę z 6D to z 5DIII też nie będzie, a nawet bardziej ,
    różnica obrazka pomiędzy 6D a canonowym cropem jest porażająca, a w niektórych zastosowaniach nawet bardziej niż porażająca - wiem bo używałem obu matryc. nie warto sobie dać wmówić że na przykład w fotografii krajobrazowej crop zrobi to samo (a nawet lepiej bo da większą głębię ostrości) - nie zrobi. podsumowująć jeśli masz budżet na szkła to nie widzę problemu, w inny przypadku zawsze można robić fotografię otworkową .
    gabaryt szkieł jest ten sam ani S50A ani 70-200 ani 100-400 cudownie się nie zmniejszą po dopięciu do cropa, ciężar i wielkość 6D jest praktycznie identyczna jak w dwucyfrowych cropach canona, a następne 6D ma być ponoć mniejsze i lżejsze (byle nie przesadzili w drugą stronę). bezlusterkowce to jednak inna bajka niż lustrzanki - ergonomia, obrazek i af są słabsze cena podobna lub większa niż 6D a dobre szkła do bezlusterkowców są drogie (rynek wtórny nie istnieje) - i żaden agresywny marketing tego nie zmieni.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 27-09-2015 o 12:48
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

już z tą wagą to tak nie przesadzaj, 6d waży tyle co dobre cropy, chociażby (prawie) tyle samo co 70d czy nikon d7200
    dobre stałki są używane i pod cropy i pod ff więc dalej to samo.
    Co do zoomów jest to samo, bo ludzie używają standardów EF pod cropy. Canon pod EF-S Lki jakiejś wypasionej nie ma, ale 15-85 prawie tyle samo 24-105 f/4 L - 100g różnicy.
    70-200 i większe znowu tak samo są podpinane pod cropy i ff.

Podchodzę do tego podobnie, ale Ty trochę przesadzasz.
    Sam miałem cropy, kupowałem sobie powoli szklarnie pod FF, taka która mnie interesowała i dopiero kupiłem FF, jakbym miał 6,5klocka to bym kupił używane 5dmkII + 17-40/24-105 i stałkę o ogniskowej której najbardziej potrzebuję (pewnie wziąłbym 85 1.8)
    SONY

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

6k jest sumą którą można wydać. Ponad 10 za III, to już nie mój target. Ja na tym nie zarabiam.
    Co do szkieł. Na początku chciałem kupić zestaw 6D+ 24-70. Potem chciałbym dokupić 70-200/300. Na 2,8 nie będzie hajsu i będę celować w f4. Niby ciemne, ale do fot za dnia nie powinno być z tym problemu. Przy takich dwóch szkłach chciałbym się zamknąć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Czegoś tu nie rozumiem z tym nie masz szkieł pod ff to kup cropa. To do cropa szkiełka dają za darmo?
    W tamtym roku kompletowałem szklarnie pod cropa tanio bynajmniej nie było, później kupiłem 6D i to co nie pasowało to sprzedałem (straciłem na tym 200 może 300zł- głównie na nowej Sigmie).
    Teraz kupuję powoli szkiełka które mi pasują pod FF i cenowo jakoś nie widzę różnicy, a jakościowo wielką
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 27-09-2015 o 16:14
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Będąc w systemie od dawna ( APS-C) nie ma się nowych szkieł. Kiedy kupiłeś ostatnie szkło pod APS-C przed przejściem na FF?
    Moja szklarnia ma długie lata. W większości pod mniejszą matrycę.
    Teraz mogę sprzedać swoje UWA za grosze ( pomimo, że kupiłem je nowe) i nabyć używane 17-40/4 i 50kę USD ( bo na tyle mam ).
    Na jednym szkle jestem jakieś 700zl do tyłu.
    Tele pod APS-C kupione za 3000zl na pewno za tyle nie sprzedam. Tamrona 17-50/2.8 (kupiony-nowy laaaata temu) tez pewnie oddam za psi pieniądz.
    Parę tysięcy w plecy na 4-6 obiektywach.
    Boli.
    I co zyskuje się na przejściu na FF ( to pytanie, na które nie zawsze jest "prawidłowa" odpowiedź)?
    A raczej ...co tracę?

Dlatego też, jeśli kogoś nie stać na "nową" szklarnie w FF ( nawet jeśli używaną) to lepiej niech zostanie z APS-C.
    Po co obgryzać paznokcie patrząc na szkła, których nie mamy.
    Ostatnio edytowane przez BLS19 ; 27-09-2015 o 18:04

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Będąc w systemie od dawna ( APS-C) nie ma się nowych szkieł. Kiedy kupiłeś ostatnie szkło pod APS-C przed przejściem na FF?
    Dlatego szkła raczej kupuję używane - wyjątkiem są C 85 1.8; C 35 2.0, i Sigma 17-50 2.8. Reszta używane, które "przychodzą" i "odchodzą"

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Moja szklarnia ma długie lata. ... ... Dlatego też, jeśli kogoś nie stać na "nową" szklarnie w FF ( nawet jeśli używaną) to lepiej niech zostanie z APS-C.
    Po co obgryzać paznokcie patrząc na szkła, których nie mamy.
    Tylko, że jeśli kupisz nową puszkę z gęsto upakowaną matrycą to nagle okazuje się, że te szkła co masz są jakieś bardzo mydlane, wiec pasuje wymienić na coś nowszego o lepszej optyce, z lepszym napędem AF - bo nowa puszka działa szybciej, ale obiektyw nie wyrabia.
    I co? I okazuje się, że i tak zmieniasz szklarnie

Inna sprawa jest, że Yuukarii nie posiada szklarni ani pod FF, ani po cropa .
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Również nie posiadam szklarni. Sprzedałem razem z aparatem.
    Torby nie musiałem mieć, bo jak czegoś potrzebowałem, to brałem od szwagra.

Interesuję mnie 6D(jakiś tam dream o FF może się spełnić) no i te dwa szkła które wymieniłem mnie interesują.
    Sporo różnych rzeczy można wyczytać na necie.
    Ost pod testem 6D ktoś napisał, że jak nie mam kasy na szkła 2.8, to szkoda kasy na FF i szkła f4.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Glupie gadanie, przy iso jakim dysponuje 6d mozesz miec same szkla f4 i ogarniesz praktycznie wszystko!
    Bierz smialo
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Ost pod testem 6D ktoś napisał, że jak nie mam kasy na szkła 2.8, to szkoda kasy na FF i szkła f4.
    Różne rzeczy różni tacy piszą. Jest odwrotnie - krop wymaga jasnych szkieł, nie tylko ze względu na słabsze wyższe ISO, ale też dla miłośników obfitego bokiecha.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów