Trzydziestkapiatka to taki średnioszeroki kąt. Może być wąsko w mniejszych klubach. Znaczy to zależy jakie foty chcesz robić, czy na szeroooooko czy takie bardziej ciasne jak ludzie tańczą. Wiesz, zdjęcie w klubie a zdjęcie w klubie. Może warto rozejrzeć sie za jakimś zoomem? No nie ma zoomów 1.4, ale są 2.8 (jest chyba jakaś sigma 1.8 ale ja nie lubię sigm i nie znam tego konkretnie szkła), więc i ludzie tym focą i zdjęcia są ok. Lampa się może przydać nie tylko do doświetlania sceny, ale też do zabaw z drugą kurtyną. Alternatywą dla tej Sigmy może być nowy Tamron 35 f1.8, ale on jest ciemniejszy i wchodzi na rynek bodajże 29 września (ma bardzo dobre recenzje). Jest Canon 28mm f1.8 szerszy i ciut ciemniejszy, 24mm f 2.8 (ciemnica zupełna w porównaniu do 1.4) z trzydziestekpiątek nieelek to 35mm f2.0 to świetne szkiełko, no ale też ciemniejsze. I jest chyba jeszcze Sigma 30 f1.4, ale to juz niech Sigmiarze się wypowiadają, bo tego szkła w ręku nie miałam i jak wspomniałam mam do Sigm uraz