Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Tele do zwierzątek, nic profesjonalnego

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Tele do zwierzątek, nic profesjonalnego

Słuchajcie, a 200mm f2.8 z extenderem x2 to mi sie zrobi 400mm f4? Dobrze to zrozumiałam? Znaczy nie mnożenie ogniskowej tylko utratę światła. Tematów extenderów i bajerów nigdy nie zglębiałam, trochę teraz tak na szybko. Bo tak mi teraz przyszło do głowy, że ta dwuseta byłaby też milutka do portretu a z extenderem i do zwierzątek by się nadała. Czy przekombinowałam?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Słuchajcie, a 200mm f2.8 z extenderem x2 to mi sie zrobi 400mm f4? Dobrze to zrozumiałam? Znaczy nie mnożenie ogniskowej tylko utratę światła.
    Nie, ze TC x2,0 światło będzie 5,6, ale przeliczona ogniskowa 400. Za to spadnie jakość obrazka.
    O ile spadnie, musisz ocenić, choćby po tym:

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Każdy TC x2,0 wprowadza większą degradację obrazka, aniżeli TC x1,4, co można zaobserwować na poniższym:

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=2&APIComp=2
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-09-2015 o 08:01

Ale fajna porównywarka, dzięki. Czyli extender x1.4 gubi jedną działkę, x2 dwie, ok. Z tej porównywarki wynika, że nie warta nic taka kombinacja, bo za niewiele większą kwotę mogę kupić 400 f5.6 a obrazek znacznie lepszy niż z dwusety z extenderem. Wróciłam tym samym do punktu wyjścia, bo 400 nie da mi uniwersalności Chyba nie będę kombinować i na razie zostanę przy Tamim. Ostateczną decyzję podejme jak go obadam.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Albo mi się nie zgadza, albo tkwię w błędzie, ale TC ostatnio podpinałem w ubiegłym stuleciu (serio) do Zenita.
    Jeżeli f-stopy lecą: 2.8, 4, 5.6, 8... z dawnych czasów pamiętam, że TC 2x oczywiście wydłużał ogniskową 2x, oraz zjeżdżał o jeden f-stop. I stad wynikałoby, że 200 f/2.8 z TC 2x daje 400 f/4. Gdzie się mylę?

A na marginesie, to jeśli chcesz używać 400 mm na porządnie, to kup taki obiektyw, TC to taki półśrodek, optycznie, delikatnie ujmując, szału nie będzie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Albo mi się nie zgadza, albo tkwię w błędzie, ale TC ostatnio podpinałem w ubiegłym stuleciu (serio) do Zenita.
    Jeżeli f-stopy lecą: 2.8, 4, 5.6, 8... z dawnych czasów pamiętam, że TC 2x oczywiście wydłużał ogniskową 2x, oraz zjeżdżał o jeden f-stop. I stad wynikałoby, że 200 f/2.8 z TC 2x daje 400 f/4. Gdzie się mylę?

A na marginesie, to jeśli chcesz używać 400 mm na porządnie, to kup taki obiektyw, TC to taki półśrodek, optycznie, delikatnie ujmując, szału nie będzie.
    niestety mylisz się to byłoby zbyt piękne, może wikipedia rozjaśni sprawę

https://pl.wikipedia.org/wiki/Telekonwerter
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Dzięki. Tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że lepszy dodatkowy obiektyw, niż już nie pół, a ćwierćśrodek.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

" tani jest do tego (teraz z cashbackiem 350$), tylko w sklepie go nie mieli, muszę się wtrzymać do przyszłego tygodnia z pomacaniem. " - w jakim sklepie jesli nie sekret? szukam tego od roku w Polsce wszedzie i nie znalazłem...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Myslisz ze cashback w dolarach bylby w sklepie z PL?
    SONY

Chester, ja sobie właśnie tak pomyślałam, hihi, że nabędę dwusetę z extenderem i mi wyjdzie 400 f4 ale okazało się, że nie, że x2 jednak gubi dwie działki i w tym przypadku rzeczywiście 200mm plus extender to o kant tyłka potłuc można bo jakość obrazka leci na łeb na szyję za cenę niewiele niższą (jakieś 100$ czy nawet mniej) niż 400mm f5.6. Tyle, że mi nie o niskość ceny chodziło a umiwersalność dwusety, bo mogłabym jej uzywać normalnie do portretu również. Odpada po prostu i już. Zostaje Tamron

Arturze, w sklepie w USA. Generalnie w każdym, teraz Tamron ma jakąś akcję do końca października i wiele ich produktów ma obniżone ceny, różnicę dostajesz po odesłaniu kodu kreskowego z pudełka. W necie od ręki, ale ja bym jednak chciała podotykać go najpierw, a do stacjonarnego BH mam za daleko, więc muszę poczekać

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sprzedaj nerke i kup 400 5.6

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów