Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Tele do zwierzątek, nic profesjonalnego

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Tele do zwierzątek, nic profesjonalnego

Hej!

Są tu jacyś miłośnicy przyrody, którzy fotografują dzikie zwierzęta?

Potrzebuję teleobiektywu do okazjonalnego sfotografowania mieszkańców okolicznego lasu. Nie, nie będę siedzieć w tym lesie dwa dni w kombinezonie snajperskim i czekać, tylko będę fotografować jeśi jakiś zwierz przyjdzie mi do ogródka. Przychodzą sarny, przylatują sępy, różne takie stwory. Tele mi potrzebne, bo najdłuższy obiektyw jaki mam to Biometar Zeissa (no mam też kilka manuali dłuższych, ale nimi sie trudno fotografuje pędzące zwierzaki, a niektóre ważą 3 kilo) i można nim zrobić COŚ TAKIEGO, ale mój mąż się domaga "normalnych" zdjęć

Wybrałam wstępnie Canona 70-300 f4-5.6 IS USM. USM jest mi potrzebny, bo jak się zwierzę zacznie nagle przemieszczać, to chcę je móc złapać, ale zastanawiam się czy IS to coś koniecznego... na statywie do innych fot to się wyłącza, ruchu nie zatrzyma, przy śledzeniu też się średnio przydaje. Znalazłam 75-300 III USM bez stabilizacji, trzy razy tańszy. Pytanie moje jest nastepujące, czy ten niestabilizowany jest optycznie bardzo gorszy, czy jego cena wynika tylko z braku isa? Oczywiście to nie mają być zdjęcia do NG, tylko wiecie... coś przybiegnie, łapię aparat, strzelam a potem wrzucam na fejsa z podpisem, że mi zwierzątko zabładziło w ogródku Czasem coś wydrukuję, ale też nie będzie to wydruk wielkoformatowy tylko raczej max 15x21. To nie ma być pro szkło do pro zastosowań, więc bardzo proszę odpuścić sobie Elki. To ma być szkło przyspawane do cropa, który zawsze będzie w zasięgu ręki gdyby coś. A, wiem, że jest Tamron cenowo pomiędzy nimi, ale on też ma stabilizację.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Tele do zwierzątek, nic profesjonalnego

Canon robi sobie obciach sprzedając wymienione przez Ciebie obiektywy. Właściwie jedyną ich zaletą jest to, że kryją pełną klatkę. Oczywiście da się nimi robić zdjęcia, ale nie jest to najlepiej zainwestowany pieniądz (delikatnie sprawę ujmując). W niewielkiej cenie na początek poleciłbym 55-250 STM.

Pełne uzależnienie

100-400 4.5-5.6 LIS pierwsza wersja, używka - opchnij te cajsy biometary i inne pleśniaki (zawsze się znajdzie jeleń co to kupi), dołożysz do pierwszego z tych wymienionych i będzie elka.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-09-2015 o 21:10
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ja zaś, mimo Twoich zastrzeżeń, poleciłbym 70-200/4L (bez IS).

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jak wyżej 70-400 f/4 L - za 1500zł kupisz używkę - jak foty w ogródku to 200mm powinno starczyć, a starczy na pewno jeśli masz cropa
    SONY

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

70-200/4 bardzo fajne szkiełko ale może być krótko, zwłaszcza bez maskowania. 300/4 L IS jest również szkłem wartym rozważenia, no i wspomniany 100-400 jak kasy starczy.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Polecam Canona 400/5,6
    ------------Canon 5 D Mark III-----------------------------------------
    www.kubis.fotoprzyroda.pl

------------------------------------------------------

No fajnie mnie ztrollowaliście

70-200 za krótkie, myślałam nad Elą f4, ale ja mam duży ogródek, mam dwusetkę i nie starcza często. Focę nią też czasem, ale wolałabym coś dłuższego, uniwersalnego i z szybkim AF. Typowo cropowe szkła odpadają bo mam też pełne klatki i cyfrowe i filmowe i jak mi odbije, to chciałabym móc używać tego szkła z nimi też. I musi to być zoom, bo chcę mieć pole manewru. A używkę to sobie mogę kupić pięćdziesiątkę za stówę a nie szkło za tysiące. Tak, wiem, jak kupuję nowe w sklepie to tez może byc trefne

Moje pleśniaki, jak je tu ktoś nazwał, nie są na sprzedaż Lubię je i używam w różnych sytuacjach i w ogóle one nie mają tu nic do rzeczy. Tu nie chodzi o to, że mnie nie stać na zakup długiej Elki, tylko o to, że nie widzę potrzeby wydawania takiej sumy pieniędzy na obiektyw, którego możliwości nie wykorzystam i będę go używać bardzo czasem. No można lać paliwo rakietowe do malucha, ale ja nie widzę w tym sensu. Zapytałam czy róznica pomiedzy konkretnymi dwoma modelami jest dostrzegalna, może ktoś ma, używa, porównywał i tak dalej. Wiem, że są lepsze szkła ale ich nie potrzebuję. Chyba trzeba będzie się wybrać do sklepu albo wypozyczalnii i potestować, haha, bo na forumach kurde to zawsze tak, ktoś pyta o szkło do zwykłych fotek a mu jebut mówią, że tylko Ela. Dobrze, że nikt nie każe mi aparatu zmieniać na na przykład Hassela H5D, przecież przy nim nawet jedynka Canona to szajs a nie aparat

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Tamron 70-300 z IS czyli VR ale przed kupnem używki koniecznie proś o sample na długim końcu i otwartej przysłonie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

No na tego Tamrona też patrzyłam. To odpowiednik tego Canona z ISem. Tylko ja własnie nie wiem czy mi stabilizacja potrzebna, ale co tam, wyłączyć zawsze można Trzeba jednak ruszyć tyłek i pojechać potestować. Dzięki wszystkim

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów