Zamieszczone przez
bebus17
Zgadzam się w zasadzie 2-3 przeszkody to wg mnie max przy dobrym ułożeniu toru, chyba, że mamy szereg to jedną więcej można ustrzelić... ogniskowa racja lepsze dłuższe obiektywy szczególnie, że jako użytkownik Olympusa mam "przekłamany" obraz w stosunku do pełnej klatki o współczynnik 2. Stąd może przesada z tymi 50 mm co w sumie daje mi 100mm tak na prawdę. Co do stałek w mojej ocenie są lepsze, zdjęcia zdecydowanie bardziej mi się podobają niż z zoomów ale no właśnie budżet... Najlepsze zdjęcia widziałem ze stałki 300mm tylko nie wiem czy C czy N był producentem. Skąd moja obawa zoom jest zawsze bardziej uniwersalny 2 kwestia, nigdy nie widziałem nikogo na zawodach ze stałką. Trudno powiedzieć dlaczego.. L-ki canona, nikkory ze stabilizacja za poważne pieniądze ale wszystko zoomy. "puszki" typu nikon 610,750,800 canon 5D choć nie wiem której generacji. Zakładam, że takie osoby robiąc foty na sprzedaż wybierając zoom 70-200mm lub 80-200 mm jakieś tam doświadczenia i ze stałkami mają. Pewnie musiałbym przetestować taką 200mm na zawodach żeby odważyć się kupić długą stałkę. Gdyby to było 50, 85 mm do innych zastosować nawet bym się nie wahał :-)