Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Co wybrać, indywidualne podejście do sprawy. 6d vs. 7d Mark II .

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Co wybrać, indywidualne podejście do sprawy. 6d vs. 7d Mark II .

Jestem tu nowy ale pozwolę sobie zabrać głos, bo jakiś czas temu miałem podobny dylemat w podobnym budżecie i do podobnych zastosowań reportażowych z perspektywą filmowania w tle; 6d mam do teraz i jestem zadowolony, pracuję też na 5dm3 na codzień, natomiast nie miałem jeszcze w rękach 7dm2. Moim zdaniem 6d jest do zastosowań reportażowych w tej chwili b.dobrym wyborem, mając w planach zastosowania wideo i śluby/koncerty na pewno nie wybrałbym aps-c. Z 24-70 lepszy jest tamron, z 70-200 też, a osobiście zastanowiłbym się nad używanym c 16-35 II + tamron 24-70 + używany c 70-200/2.8 I...W reportażu kluczowy jest af, a ten z obiektywami systemowymi zawsze działa najszybciej/najciszej/najbardziej precyzyjnie (choć pracując dotąd na manualu i tak będziesz miał terapię szokową). tamron zaś nie ustępuje canonowi I a niektórzy twierdzą, że nawet i II, do tego jest lekki i ma stabilizację, które to cechy przydadzą się przy wideo w zastosowaniu z każdym kolejnym stabilizatorem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Kaiwobukaj Zobacz posta
    ...jednakże kolega który posiada 6d mówi, że często ma problemy, właśnie z AF w tym aparacie- RESZTA BEZ ZARZUTU
    Jakie te problemy?
    Najczęściej problemy z tego co tu na forum piszą są:
    -ze szkłami na "S" i "T"
    -wadliwe egzemplarze
    -wina fotografa
    -wymagania większe niż możliwości puszki (wtedy trzeba kupić 5DIII)
    Jeśli dawałeś radę ze szkłami manualnymi AF w 6D powinien być dla Ciebie rewelacyjny
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    -wymagania większe niż możliwości puszki (wtedy trzeba kupić 5DIII)
    Jeśli dawałeś radę ze szkłami manualnymi AF w 6D powinien być dla Ciebie rewelacyjny
    No wydaje mi się, że jak przejdę z PENTAXA Km i manualnych obiektywów, to każdy aparat, nawet Canon 1200d byłby dla mnie szokiem cywilizacyjnym

--- Kolejny post ---

tamron zaś nie ustępuje canonowi I a niektórzy twierdzą, że nawet i II, do tego jest lekki i ma stabilizację, które to cechy przydadzą się przy wideo w zastosowaniu z każdym kolejnym stabilizatorem
    Wiesz, różnica między Sigmą a Tamronem przy 70-200 f/2.8 jest 1000 zł. Przy 30kl/s nie poszaleję z filmowaniem na 6d (chociaż w tej kwestii jestem TOTALNYM amatorem ), więc nie wiem czy jest sens inwestować 1/20 kapitału w stabilizację obrazu. Chociaż z drugiej strony szkła nie kupuje się na na raz, Body można zmienić...
    Ostatnio edytowane przez Kaiwobukaj ; 20-09-2015 o 00:36

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

... Przy 30kl/s nie poszaleję z filmowaniem na 6d (chociaż w tej kwestii jestem TOTALNYM amatorem )...
    Na filmowaniu się nie znam, czasem coś nakręcę zupełnie amatorsko i dla jakość jest rewelacyjna, ale z tego co przeczyłem tu na forum to matryca 6D nie jest do tego zbyt dobra. Do filmowania to raczej 5DII/III
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów