Witam,
To mój pierwszy post na forum Canona, (także witam serdecznie wszystkich, którzy zechcą mi pomóć, bądź po prostu poświęcą chwilę na przeczytanie tego posta), ze względu na to, iż obecnie działam na systemie firmy Pentax.
Na czym obecnie działam?
BODY: Pentax Km (najniższy z możliwych modeli, nawet firmy Pentax)
Szkła:
1. Takumar 135 mm f/2.5 Bayonet (pełny manual)
2. Ricoh Rikenon 50 mm f/2.0 (pełny manual)
3. Pentax DA 18-55mm f/ 3.5-5.6 AL
Z takim sprzętem udało mi się już działać na weselach, koncertach i innych imprezach. Obecnie chce przejść na system firmy Canon ze względu na to, iż sprzęt po prostu przestał mi wystarczać, a szereg manualnych obiektywów przy np. weselach nie spełnia już moich oczekiwań (tak naprawdę ustrzelenie czegoś ostrego jest mordęgą i ciężką pracą na 200% możliwości).
Pod lupę wziąłem dwa aparaty, Canon 7d Mark II oraz Canon 6d ( względu na praktycznie taką samą cenę). Im więcej czytam, tym mniej wiem. Oczywiście zasadnicza różnica - APS-C vs. FF. Extra. Na forach można dostrzec sugestię jakoby osoba decydująca się na APSC jest mniej PRO od tej która działa na FF, oraz to że pełna klatka czyni Cię zawodowcem.
Od razu proszę oszczędzić sobie zdań typu- "Osobiście wybrałbym 7d Mark II ale...pełna klatka, to pełna klatka" bo to jak mantra jest powtarzane, bez zbytniego uzasadnienia.
Do czego potrzebować będę aparatu:
-Śluby, wesela, chrzty,
-Sesje brzuszkowe, portrety,
-Wydarzenia sportowe, kulturalne (koncerty-przede wszystkim)
-Amatorskie filmowanie - ze względu na rodzaj pracy, będzie to ode mnie stopniowo wymagane.
Od razu zaznaczam. Do wydania mam kwotę oscylującą między 18- 20 tys. zł. i w niej muszę zakupić body plus obiektywy oraz jakąś lampę błyskową (tutaj może być klasa Yungnuo 658 EX II), które będą chociaż w sposób zadowalający mogły "robić robotę" przy tego rodziaju pracy.
Na jakie obiektywy zwróciłem szczególną uwagę w przy swoich poszukiwaniach "złotego środka".
(Tu sugerowane szkła pod pełną klatkę bardziej).
1.Tamron 15-30mm f/2.8 VC USD
2.Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM Canon
3.Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG OS HSM Canon
4.Sigma A 24-35 F2.0 DG HSM Canon
5.Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM Canon
6.Canon EF 50 mm f/1,8 II
(Tu patrząc pod kątem już APSC)
1.Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM Canon
2.Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM Canon
3.Sigma 10-20 F3.5 EX DC HSM Canon
4.Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG OS HSM Canon
5.Sigma A 35 F1.4 DG HSM Sigma
Oczywiście nie zależy mi na wyborze 5 czy 6 szkieł. Mogą być 2-3 .
Bardzo proszę o pomoc i oszczędzenie sobie złośliwości(której nie brakuje).