Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Ostrość zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć

Cytat Zamieszczone przez zhyperpl Zobacz posta
    Kartka na ziemi aparat z odległości około 1m.
    Sprawdzanie powinno się odbywać z odległości rzędu 50 x ogniskowa.

Możesz spróbować poniższej metody:

http://www.northlight-images.co.uk/a...djustment.html

Ale najlepszym rozwiązaniem będzie robienie zdjęć, a nie szukanie "dziury w całym " i testowanie tego i owego .

Każdy obiektyw (prawie) ma wyższą rozdzielczość po większym lub mniejszym przymknięciu.

Z 1,8 przymkniesz na 2,0 czy 2,2 i przestrzeń GO będzie większa i problem FF/BF nie będzie już bardzo istotny, czego Ci serdecznie życzę.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 20-09-2015 o 19:46

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć

Cytat Zamieszczone przez zhyperpl Zobacz posta
    Hmm..
    Robiłem test na FF/BF na autofokusie. Aparat na statywie, dobre dzienne oswietlenie ISO 100. Kartka na ziemi aparat z odległości około 1m. Obiektyw stałoogniskowy 50mm 1.8. I na wszystkich zdjęciach wychodzi FF ostrzy przed punktem. Może źle przeprowadziłem pomiar czy coś ale tak wychodzi. Drugi obiektyw KITOWY 18-55 ciezko mi bylo przeprowadzic ten pomiar poniewaz na maksymalnej ogniskowej 55mm min f5/6 i ostrosc byla na srodku na napisie ff i bf.
    Jednak zastanawia mnie jedna kwestia. Czy aparat może mieć FF/BF i jednocześnie super ostrzyć na MF? Jakość z MF jest równie dobra jak z LV. I teraz pytanie czy Body ma problem z FF czy obiektyw.
    Od końca... MF ustawiasz ostosc tak jak ty chcesz, i tutaj nie ma mowy o pomyłce bo ostrzysz tak jak widzisz , jezeli powiększysz sobie na LV (podgląd a nie ostrzenie na lV) i wyostrzysz w punkcie ktorym chciałeś mieć ostrość to tam własnie ona będzie, gdyż nic poza podniesieniem migawki w tym momencie sie juz nie dzieje, lustro nie klapie bla bla bla. Nie mowie tutaj o sytutacjach kiedy obiektyw naprawde jest skopany i widzac jedno na wyswietlaczu dostajemy kompletnie co innego na zdjęciu, wtedy nie trzeba byc geniuszem.jednakże podczas użytkowania "normalnego" obiektywu oraz body to co ustawisz na MF masz ostre i tyle , AF ma to do siebie ze ustawia ostrosc i potwierdza punkt jednakże ta ostrosc nie jest tam gdzie naprawde widzimy, w wizjerze cięzko jest wyłapać tą róznicę, dopiero na podglądzie jestesmy w stanie to zobaczyć.

Druga rzecz to polecam https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo potrafi dać do myślenia i trochę otwiera oczy na to jak działa af w obiektywie, gdzie mozemy popełnić błędy i dlaczego jest tak a nie inaczej.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów