Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Trzy pytania o funkcje aparatu

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Trzy pytania o funkcje aparatu

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja również bez ironii napiszę: nienawidzę czytać instrukcji, gdyż mam wrażenie że producent traktuje mnie jak idiotę.
    Chyba przesadzasz. Może jako człowiek doświadczony i obyty z fotografią ;-) po prostu dużo wiesz i pewne "oczywistości" w instrukcjach wydają Ci się ZBYT oczywiste. Ale bez przesady.

Długo robiłem zdjęcia kolejnymi Zenitami i Praktikami, wiedziałem już co nieco o fotografii i relacjach przysłona / migawka / czułość - ale kiedy kupiłem pierwszego Canona (analogowego, Eosa 500N) to przeczytałem instrukcję "od deski do deski" - owszem, było tam trochę rzeczy oczywistych, ale też sporo zupełnie nowych, bo jednak obsługa poszczególnych funkcji była zupełnie inna, niż w aparatach czysto "mechanicznych".

Potem, kiedy kupiłem pierwszą lustrzankę cyfrową, znowu dokładnie czytałem instrukcję. Przy przejściu z 400D na 60D nie czytałem już "od deski do deski", bo pewne rzeczy były - no właśnie - oczywiste, ale i tak trochę czasu nad lekturą spędziłem.

A tu młody człowiek, który - jak sam przyznaje - jest początkujący, dostaje / kupuje / dziedziczy aparat wart lekko licząc ponad 2 tys. zł - i nawet nie chce mu się zajrzeć do instrukcji. Naprawdę trudno się dziwić, że odpowiedzi, które dostaje, są... No, powiedzmy, mało sympatyczne chwilami. Kolega Italy ujął to bardzo celnie.
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 18-09-2015 o 08:05
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uprawnienia umieszczania postów