Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Trzy pytania o funkcje aparatu

Unhappy Trzy pytania o funkcje aparatu

Witam
    Jestem początkującym i mam kilka pytań. Mam aparat Canon EOS 700D.
    Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
    Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
    Jakaś jasność, czy co?

Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.

I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...

Pomoże mi ktoś?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Trzy pytania o funkcje aparatu

Rtfm - gl&hf

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez turpat Zobacz posta
    Witam
    Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
    Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
    http://i.imgur.com/v11XvTy.png
    Jakaś jasność, czy co?

Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.

I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...

Pomoże mi ktoś?
    może instrukcja, czytałes?
    ooo, widze że kolega był pierwszy
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-09-2015 o 15:57
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

RTFM oczywiście nie zaszkodzi, ale podpowiem o czym powinieneś doczytać: kompensacja ekspozycji.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Uzależniony Awatar italy

Tak zastanawiam się, z całym szacunkiem do POCZATKUJACYCH,gdzie jest granica lenistwa.Jak tak dalej pójdzie to zaczną się pytania-do aparatu dołączony jest pasek-i ma kilka dziurek-w która włożyć bolec ,by zawiesić aparat na ramie?
    podam odpowiedź koledze turpat - jest coś takiego co nazywa się KSIĄŻKA - to to co ma jakieś karteczki zapisane i jest czasami wielo-kartkowa.Wszystko z TO można się dowiedzieć choć powoduje to utratę czasu którą się poświęca na gry , facebook,czy inne ważne portale.
    Proponuję - poczytać , pogłębić swoją wiedzę podstawową i dopiero zadawać sensowne pytania.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Ponieważ wątkodawca może się zrazić powyższymi odpowiedziami dodam tylko jedno - pytanie Twoje wskazuje, że nie rozumiesz podstaw. Nie jest to nic złego, każdy, kto zabiera się za coś nowego to tego nie rozumie. Reguły i zasady trzeba zrozumieć (a nie zapamiętać) aby się nimi sprawnie posługiwać.

Zakres tych informacji znacznie przekracza to, co można napisać w poście na forum. Te reguły są opisane w książkach. I taką książkę trzeba sobie kupić, przeczytać parę razy, zrozumieć.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Dodam od siebie, że całkiem dobrą książką na początek jest zwykła instrukcja dołączona do aparatu i nie piszę tego z ironią.

Dodam tylko ze w 700D nie ma mozliwosci zmiany przyslony podczas filmowania w trybie innym niz "M". Niestety wiele osob na to narzeka...
    RTMF... nie znalem tego, ale jest mocne Czytanie instrukcji to nie ujma... Szczegolne, jak sie nie ma podstaw.
    Lustrzanki roznia sie od pozostalych aparatow - maja wiecej opcji, ktore wypada znac, zeby moc zrobic lepsze zdjecia... Kupiles aparat - to do dziela!
    Dookola jest masa samouczkow... Czytaj. Chyba wlasnie nauka i poglebianie umiejetnosci sa najfajniejsze w fotografii amatorskiej, gdzie nie trzeba zarabiac...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez turpat Zobacz posta
    Witam
    z pytania wynika że jednak nie ogarniasz, powinno być opisane w instrukcji obsługi - to bardzo niedoceniany dokument, a jest w nim tak wiele
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów