Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Trzy pytania o funkcje aparatu

Mieszany widok

Unhappy Trzy pytania o funkcje aparatu

Witam
    Jestem początkującym i mam kilka pytań. Mam aparat Canon EOS 700D.
    Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
    Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
    Jakaś jasność, czy co?

Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.

I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...

Pomoże mi ktoś?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Trzy pytania o funkcje aparatu

Rtfm - gl&hf

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez turpat Zobacz posta
    Witam
    Jestem początkującym i mam kilka pytań. Mam aparat Canon EOS 700D.
    Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
    Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
    http://i.imgur.com/v11XvTy.png
    Jakaś jasność, czy co?

Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.

I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...

Pomoże mi ktoś?
    może instrukcja, czytałes?
    ooo, widze że kolega był pierwszy
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-09-2015 o 15:57
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

RTFM oczywiście nie zaszkodzi, ale podpowiem o czym powinieneś doczytać: kompensacja ekspozycji.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Uzależniony Awatar italy

Tak zastanawiam się, z całym szacunkiem do POCZATKUJACYCH,gdzie jest granica lenistwa.Jak tak dalej pójdzie to zaczną się pytania-do aparatu dołączony jest pasek-i ma kilka dziurek-w która włożyć bolec ,by zawiesić aparat na ramie?
    podam odpowiedź koledze turpat - jest coś takiego co nazywa się KSIĄŻKA - to to co ma jakieś karteczki zapisane i jest czasami wielo-kartkowa.Wszystko z TO można się dowiedzieć choć powoduje to utratę czasu którą się poświęca na gry , facebook,czy inne ważne portale.
    Proponuję - poczytać , pogłębić swoją wiedzę podstawową i dopiero zadawać sensowne pytania.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Ponieważ wątkodawca może się zrazić powyższymi odpowiedziami dodam tylko jedno - pytanie Twoje wskazuje, że nie rozumiesz podstaw. Nie jest to nic złego, każdy, kto zabiera się za coś nowego to tego nie rozumie. Reguły i zasady trzeba zrozumieć (a nie zapamiętać) aby się nimi sprawnie posługiwać.

Zakres tych informacji znacznie przekracza to, co można napisać w poście na forum. Te reguły są opisane w książkach. I taką książkę trzeba sobie kupić, przeczytać parę razy, zrozumieć.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Dodam od siebie, że całkiem dobrą książką na początek jest zwykła instrukcja dołączona do aparatu i nie piszę tego z ironią.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Dodam od siebie, że całkiem dobrą książką na początek jest zwykła instrukcja dołączona do aparatu i nie piszę tego z ironią.
    Ja również bez ironii napiszę: nienawidzę czytać instrukcji, gdyż mam wrażenie że producent traktuje mnie jak idiotę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja również bez ironii napiszę: nienawidzę czytać instrukcji, gdyż mam wrażenie że producent traktuje mnie jak idiotę.
    Jeden i drugi z Was ma troche racji... Gdy sie swiadomie kupuje sprzet to z gory wiadomo co sie dostanie i reszta to juz tylko skakanie po menu i "zapamietanie" ukladu przyciskow. Jak sie kupuje z przypadku - coz - instrukcje trzeba przeczytac kilka razy... Chyba, ze tryb zielony... Zostaje jeszcze trzecia strefa - rzeczy o ktorych sie nie wie bo prawie sie ich nie uzywa (i na odwrot). Tak jak np. z "szybkim" (fazowym) AF w LV. Jest cos takiego... Ale czy ktos tego swiadomie uzywa? I wiedzial o tym zanim wzial aparat do reki? Glowilem sie kiedys dlaczego nazwa plikow z "IMG_xxx" zmienila sie na "_MG_xxx". Bo zmienilem kolory z RGB na Adobe (tez podobno malo przydatne)... Jest mnowstwo takich niuansow... Ale wiekszosc mozna odnalezc jednym pytaniem w google, nawet pytan na forum nie trzeba zadawac. A ludzie jednak nie szukaja, tylko od razu pytaja...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów