Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Jaki obiektyw do pierwszych zdjęć ślubnych?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do pierwszych zdjęć ślubnych?

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    ...Szukalem na forum jakiegos watku o tym jak zalapac sie na drugiego ...
    To nie zawsze taka prosta sprawa. Jedno to znaleźć kogoś kto weźmie Cię ze sobą, a drugie to zgoda pary młodej. Jeśli fotograf ma podpisaną umowę i nic tam nie ma że będzie ich dwóch to przy stoliku jest jedno miejsce dla fotografa. Do kościoła owszem - jeśli Cię ksiądz nie przegoni choć osobiście nie słyszałem o takim wypadku.

Niektórzy robią to tak trochę po "chamsku". Ostatnio kolega robił zdjęcia i pani młoda pyta, czy nie będzie mu przeszkadzało, że jej znajomy popstryka trochę zdjęć. Nie wyraził sprzeciwu, a okazało się, że koleś przyniósł aparat kilka obiektywów, lampy i chodził za nim jak cień robiąc fotki od początku do samego końca - tak zostaje się drugim fotografem
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Szukalem na forum jakiegos watku o tym jak zalapac sie na drugiego i nic nie znalazlem. Jak ten temat ogarnac czy masz jakis pomysl i mozesz podsunac? Z gory THX
    Legenda głosi, że ktoś kiedyś dzięki tej grupie załapał się na drugiego fotografa
    https://www.facebook.com/groups/drug...lubny/?fref=ts

Początki nałogu Awatar eleroo

Ja nie ślubniak, więc pewni nie powinnam zaboerać głosu, ale co tam

Tylko marny kotleciarz będzie widział konkurencje w kimś, kto dopiero zaczyna Normalny fotograf nie powinien się obawiać niczego, bo normalny dobry fotograf wie, że na rynku jest miejsce dla wszystkich oraz pamięta, że sam kiedyś zaczynał i nie ma problemu z tym, żeby kogoś podszkolić. Często taki uczeń bywa dobrą pomocą, bo na przykład ustrzeli fajną sytuację, albo może być w innym miejscu w tym samym czasie, a jak wiadomo nawet najlepszy fotograf w dwóch miejscach na raz nie będzie. Generalna zasada dla drugiego, to nie włazić pierwszemu w paradę, nie robić wokół siebie zamieszania i być niewidzialnym (ale to akurat kazdego się tyczy). To normalna kolej rzeczy, że zaawansowany fotograf bierze sobie praktykanta, ucznia, czy jak tam nazwać tego 'drugiego', czasem nawet tak zostają w tandemie bo się okaże, że nowy jest zdolny i dobrze się im współpracuje. Tak jest w USA, nie wiem jak w PL, ale podejrzewam, że podobnie. Jak się dostać? No pewnie pisać maile, dzwonić, prosić, padać do stóp i tak dalej.

Co do sprzętu to widziałam tak różne zestawy, że ciężko powiedziec co jest właściwe, dużo zależy od wielkości i jasności pomieszczeń. Lampę weź koniecznie, z dyfuzorem albo jakims odbłysnikiem (to mozna tanio dokupic w razie czego) - do doświetlania będzie niezbędna a jesli umiesz to będziesz mogła pobawić się z druga kurtyna w tańcu. Najważniejsze to znać ograniczenia tego, z czym się idzie i nie cudować z kombinowaniem robienia fot jakich się nie zrobi w związku z tymi ograniczeniami, tylko skupić się na tym, żeby tym co się ma zrobić najlepsze co się da, no ale to akurat każdego typu fotografii się tyczy. Często ludzie patrzą na tych z cropami i ciemnymi szkłami jak na wariatów, którzy nie wiedzą w co sie pakują. Owszem, nie wiedzą i tym często wygrywają, bo nie srają w majty całe wesele, że nie mają ultrajasnego profi szkła, tylko robią foty. Na bank są tu ślubniacy, którzy pamiętaja jeszcze analogowe czasy. Narzędzia były prymitywne w porównaniu do tych dostepnych dziś a foty nimi powstawały przewspaniałe! Skup sie na najważniejszych rzeczach, nie kombinuj, zebyś nie przeoczyła ważnych momentów ceremonii i wesela. Rób proste, klasyczne, bezpieczne kadry. I niech moc będzie z Tobą

Idź do tego kościoła kilka dni wcześniej, pomierz sobie światło, poszkicuj kadry na pusto, popatrz gdzie by tu stanąć etc. jasne, pogoda i swiatło mogą się zmienić, ale przynajmniej będziesz znała topografię terenu Zaoytaj jak duża jest sala, może nawet tam sie wybierz jeśli to możliwe i zerknij chociaż.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 29-09-2015 o 00:14

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

eleroo, piękne słowa
    Wróć z USA do Polandu, otwórz działalność fotograficzną (specjalizacja: fotografia ślubna), zarabiaj tylko w ten sposób na życie i ucz konkurencję wszystkich Twoich tajników, które opracowałeś przez lata pracy.
    Pieniądze będa lały się z nieba, zapewniam
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Szczecin

Twoja porada przypomina mi tą, której udzielił nasz były prezydent podczas kampanii wyborczej, o tym żeby zmienić pracę, wziąść kredyt itp.
    Facet żyje w innym świecie, nie mając zielonego pojęcia o realiach - podobnie jak i Ty

Pełne uzależnienie

Najwiekszy problem z drugimi, wujkami, ciotkami, siostrzencami itp uzbrojonymi w aparaty na slubach jest taki, ze strasznie wczuwaja sie w role i wszedzie ich pelno a najwiecej w kadrze tego pierwszego. Maja niesamowity dar wchodzenia pod obiektyw.

Miasto
    Szczecin

100% racji.
    Niedawno miałem taką sytuację, że jakaś babeczka szła przez cały czas przed para młoda gdy Ci podchodzili do ołtarza, całkowicie ich zasłaniając.
    Zdjęcia z wejścia pary młodej oczywiście nie wyszły.
    Teraz trzymam te zdjęcia jako przykłady, podczas rozmowy prezentacyjnej z klientami
    Tak samo jak trzymam zdjęcia przykładów fatalnych makijaży, albo co się dzieje na zdjęciu z twarzami ludzi oświetlonymi kolorowymi laserami od świateł orkiestry/DJ'a, itp.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Idź do tego kościoła kilka dni wcześniej, pomierz sobie światło, poszkicuj kadry na pusto....
    Tak nie do końca, bo często oświetlenie w kościele jest na co dzień inne niż te, co włączają podczas uroczystości, i wtedy może nagle się okazać, że twoje ustawienia możesz sobie wsadzić w .........
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Powiem wiecej, wchodzac do kosciola kilka minut przed uroczystoscia o ile kosciol jest pusty bedzie zwykle inne swiatlo niz podczas uroczystosci kiedy pozapalane zostana swietlowki, halogeny i rozne wynalazki o blizej nieokreslonej barwie.
    A wracajac do drugich fotografow i gosci weselnych uzbrojonych w szprzet foto-video to widzialem goscia z GoPro na piersiach idacego tylem tuz przed mlodymi.

Początki nałogu Awatar 5pirit

No chyba, że przed ślubem przez nas obsługiwanym jest inny ślub, i wtedy można coś na szybkiego zdziałać.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów