Ostatnio edytowane przez Fascis ; 12-09-2015 o 13:54
prawie na bank testy źle wykonałeś, w złych warunkach i rezultaty masz jakie masz. Jedna rada LEPIEJ TEGO NIE RÓB![]()
SONY
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
odległość do kalibracji to ogniskowa x50 czyli dla 85 to ponad 4metry
SONY
Squit Photo
^ Ściągnij, wydrukuj, zmontuj i postaw sobie gdzie na powierzchni która trzyma poziom (sprawdzisz go poziomicą). Aparat na statyw, jak statyw nie ma poziomicy to można w sanki aparatu wsunąć coś takiego tylko nie za głęboko i odpowiednią stroną bo potem może być problem z wyjęciem (raz się pomyliłem i musiałem później walczyć z gumą która wpadła mi pod te szyny w sankach). Porób sobie zdjęcia testowe z odległości 4,25m (425cm) bo z takiej powinieneś (50 x ogniskowa obiektywu czyli w Twoim przypadku 85mm) i dopiero wtedy dokonuj oceny czy masz FF/BF. Jak okaże się że jest coś do poprawki to działaj bo masz opcję mikroregulacji AF w aparacie.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 12-09-2015 o 15:33
Kalibracja przy odległości tak jak salas napisał 50x ogniskowa. Ustaw sobie przysłonę na której obiektyw jest najostrzejszy i rób zdjęcia, nie staraj się aby obiekt znalazł się w środku pola ostrości. Reguluj aż uzyskasz maksymalnie ostre to na co celujesz.
Dzięki koledzy. W takim razie spróbuję z czystej ciekawości
P.S
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć, w czym jest różnica między tymi 2 egzemplarzami 50/1.8?
Ostatnio edytowane przez Fascis ; 12-09-2015 o 17:44
Fota pod innym katem? Tak wyglada minimalnie inny kat i juz jest inny rozklad GO
SONY