Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: 6d vs 5d mkIII

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie Odp: 6d vs 5d mkIII

Poważnie 5d3 ma większy banding od 6d ??

Uzależniony
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Poważnie 5d3 ma większy banding od 6d ??
    6d nie ma bandingu, 5d płacze jak dziecko...

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Od dwóch lat pracujemy z zona na 6d. Naprawdę świetne puszki, obróbka w porównaniu do 5tek to przyjemność. Jest to dużo lepsza matryca niż w płatkach. ISO spokojnie użyteczne do 12800 a i wyżej da się ciągnąc nie robiąc masakry z obrazka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie i informacje. Wasze uwagi potwierdziły moje przemyślenia , aby jako pierwszy FF kupić jednak tańszy 6d. teraz zaczynam dumać nad obiektywem :-) , ale t chyba już w odrębnym wątku. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Jako pierwszy FF 6d jest zdecydowanie świetnym wyborem. Jakość obrazka lepsza niż w 5d mkIII jeśli ktoś chce wyciskać wszystkie soki z matrycy.
    Wtedy też dopiero widać banding na 5dmkIII. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi to przeszkadzało w obróbce, a też często wyciągam sporo z cieni.
    Zawsze można lekki noise reduction zrobić w LR.

AF w 6d na centralnym tez jest zdecydowanie lepszy niż starsze piątki czy 1Ds mkII (z innymi DSami nie pracowałem to nie wiem).

Fotografuję na 2 aparaty na dual strapie i jeśli mam wybór to zdecydowanie wolę używać 5d mk III. Swoboda korzystania z takich punktów AF z jakich się chce jest nieoceniona (+ rotacja przy obróceniu aparatu), szybkie przełączanie z single na servo czynią ten aparat idealny do reportażu.
    Pracuje się nim zdecydowanie lepiej niż 6d, ale 6d tez jest zdecydowanie wart swojej ceny.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Hejka,
    Sorki że odgrzeję tego kotleta :P
    Jestem na zakupie FF i mam dylemat:
    6d nowy z cashback (ok 6tyś minus 600zł za cb)
    6d używany za ok 6tyś (z obiektywem 24-105 L)
    5d3 używany ok 7tyś (ale przebiegi są bardzo różne bo od 20-30k do 200k)
    Pytam czy jest sens brać używane body i jeśli tak to przy jakim stanie licznika itp jest sens? Czy sprzęt który filmować faktycznie może mieć problemy z migawką itd?

plus obiektyw uniwersalny 24-70 lub 24-105

Tylko teraz rozwinięcie dylematu chciałem od razu obiektyw który pozwoli mi na fotografię np komunii, chrztu lub ślubu (najbliższe 2-3 lata będzie kilka takich imprez w rodzinie i u znajomych) i czy fotografia z F4 lub więcej nie będzie czasem miała zbyt małe rozmycie tła? (na co-dzień fotografia rodzinna, 2-3 letnie dzieci itp a obecnie mam c20 + s17-50f2,8 + c50f1,8 + s70-200f2,8 + 430ex2)
    Zastanawiałem się nad c24-105L jako spacer-zoom ale czy podoła na wyżej wymienionych imprezach? Używka niecałe 2tyś
    Kolejny typ to T24-70 F2,8 - stabilizacja i świetne światło i cena za nówkę do przyjęcia, jest szansa zmieścić w budżet.
    Klasyka to c24-70 2,8L - tylko używka i pytanie po czym poznać np ze zdjęć że jest ok? Cena jak za używkę to dużo, tamron jest nowy w tej cenie... (wszyscy chwalą kolory w porównaniu do niesystemowych - ma ktoś takie porównanie- będę wdzięczny za link/foto itp)
    c24-70L f4 IS - parametry zbliżone jak 24-105L ale krótszy, choć ostrzejszy?

Podsumowując jeszcze raz czy brać 6d nówkę i zapomnieć o temacie, obawach, nadziejach na "lepsze" 5d3 - no pancerniejszy i więcej ficzerów oraz ten af
    Czy jednak zastanawiać się nad używką 6d + 24-105L a ewentualnie dołożyć do jeszcze jednego obiektywu lub nie brać "kita" tylko coś lepszego?
    Czy wziąć używane 5d3 i 24-105L (i modlić się by nie padł bo zajechał już pod 200k a może 200k nie jest straszne dla 5d3?)
    Ogólnie jak ktoś ma jakieś zdanie to chętnie rozważę jakieś sugestie czy inny punkt widzenia

Pozdrawiam,
    Jacek
    Ostatnio edytowane przez pluszaq ; 09-12-2015 o 01:43

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

mam obie puszki ,każa z nich jest super, gdybym był tobą to wziąłbym tansze 6d bo to super body do tego tamrona 24-70/2,8 VC bo pomimo że 6d to super puszka to w zależności od warunków w jakich mozesz pracować tak f4 nie o tyle będzie to MAŁO a o ile fajnie by było gdyby można było zejść niżej z tą wartością.dodatkowo ładna GO no i VC ktore też jakos pomoże w razie focenia z ręki w trudnych warunkach.
    Canon 24-70 to świetne szkło, wiele osób chwali a inni mówią ze lepiej tamrona, opinie są podzielone. Ja bym pewnie wziął canona bo poprostu mnie stać ale myśle żę ktokolwiek z zestawem 6d+t24-70 który będize narzekał na jakość obrazu to poprostu przewrażliwony człowiek
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez pluszaq Zobacz posta
    Podsumowując jeszcze raz czy brać 6d nówkę i zapomnieć o temacie, obawach, nadziejach na "lepsze" 5d3 - no pancerniejszy i więcej ficzerów oraz ten af
    Jak dla mnie temat nie istnieje - dlaczego? Uwazam, ze 5D3 to b.dobra puszka i nikt jej nie sprzeda jesli cos jest nie halo. To samo mysle o szklach. Nie po to sie pakuje ciezkie tysiace w szklarnie, aby potem sprzedawac szkla ze strata.

Wniosek jak dla mnie - podkreslam dla mnie! jest jeden, kupuj nowy sprzet najlepszy na jaki Cie stac.
    5D3 bylby idealny ale 6D tez da rade.
    Szkla - i tak skonczysz na 1.4 - 2.8 wiec nie trac kasy na f4.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 09-12-2015 o 10:03

A ja się nie zgodzę... kupuję od lat używany sprzęt i jeszcze nigdy nie było z nim problemu. Ludzie kupują drogie obiektywy czy body bo się naczytają że robi super foty [sam]. Potem leży i sprzedają. Tak kupiłem 85, 35, 7D, S14, S8... itd. Kupuj używane ale z gwarancją [to moja zasada, która się sprawdza]. Często łatwiej sprzedać obiektyw za 3 tys. niż wziąć kredyt na taką kwotę [bo odsetki będą duże].
    Co do wyboru 6D czy 5DMKIII to zdecydowanie dla założyciela tego tematu polecam 7DMKII, super szybki AF, uszczelniony i ma dużo więcej krzyżowych punktów niż 6D [ma tylko 1 żałosne]. Jestem przekonany że celne i szybkie AF bardziej się przyda przy fotografii przyrody niż wysokie używalne ISO.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez pluszaq Zobacz posta
    Tylko teraz rozwinięcie dylematu chciałem od razu obiektyw który pozwoli mi na fotografię np komunii, chrztu lub ślubu
    Sam musisz podjąć decyzję ale ja wybrałbym nowe 6D i stałki - 35/85 lub 50.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów