-
Odp: 6d vs 5d mkIII
Hejka,
Sorki że odgrzeję tego kotleta :P
Jestem na zakupie FF i mam dylemat:
6d nowy z cashback (ok 6tyś minus 600zł za cb)
6d używany za ok 6tyś (z obiektywem 24-105 L)
5d3 używany ok 7tyś (ale przebiegi są bardzo różne bo od 20-30k do 200k)
Pytam czy jest sens brać używane body i jeśli tak to przy jakim stanie licznika itp jest sens? Czy sprzęt który filmować faktycznie może mieć problemy z migawką itd?
plus obiektyw uniwersalny 24-70 lub 24-105
Tylko teraz rozwinięcie dylematu chciałem od razu obiektyw który pozwoli mi na fotografię np komunii, chrztu lub ślubu (najbliższe 2-3 lata będzie kilka takich imprez w rodzinie i u znajomych) i czy fotografia z F4 lub więcej nie będzie czasem miała zbyt małe rozmycie tła? (na co-dzień fotografia rodzinna, 2-3 letnie dzieci itp a obecnie mam c20 + s17-50f2,8 + c50f1,8 + s70-200f2,8 + 430ex2)
Zastanawiałem się nad c24-105L jako spacer-zoom ale czy podoła na wyżej wymienionych imprezach? Używka niecałe 2tyś
Kolejny typ to T24-70 F2,8 - stabilizacja i świetne światło i cena za nówkę do przyjęcia, jest szansa zmieścić w budżet.
Klasyka to c24-70 2,8L - tylko używka i pytanie po czym poznać np ze zdjęć że jest ok? Cena jak za używkę to dużo, tamron jest nowy w tej cenie... (wszyscy chwalą kolory w porównaniu do niesystemowych - ma ktoś takie porównanie- będę wdzięczny za link/foto itp)
c24-70L f4 IS - parametry zbliżone jak 24-105L ale krótszy, choć ostrzejszy?
Podsumowując jeszcze raz czy brać 6d nówkę i zapomnieć o temacie, obawach, nadziejach na "lepsze" 5d3 - no pancerniejszy i więcej ficzerów oraz ten af 
Czy jednak zastanawiać się nad używką 6d + 24-105L a ewentualnie dołożyć do jeszcze jednego obiektywu lub nie brać "kita" tylko coś lepszego?
Czy wziąć używane 5d3 i 24-105L (i modlić się by nie padł bo zajechał już pod 200k a może 200k nie jest straszne dla 5d3?)
Ogólnie jak ktoś ma jakieś zdanie to chętnie rozważę jakieś sugestie czy inny punkt widzenia 
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio edytowane przez pluszaq ; 09-12-2015 o 01:43
Uprawnienia umieszczania postów