Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: 6d vs 5d mkIII

Domyślnie Odp: 6d vs 5d mkIII

Pytam, ponieważ mam 2x 5D Mark I, który są już prawie pod 100 tys. klapnięć. Wypadałoby wymienić na coś nowszego z pełną klatką. W cenie jednego 5D Mark III miałbym 2x6D, więc ekonomia jest za 6D. Zależy mi na lepszym ISO niż w Mark I (wiem, na wydrukach tego nie widać, ale przy mocnej obróbce szum jednak trochę wyłazi). A jeśli dawałem radę z AF w Mark I w ciemnych salach i kościołach, to z 6D będzie tylko lepiej. Czas 1/4000 jako wada 6D - akceptuję. Dzięki za info.
    Finally I've found that I belong here

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    wydaje mi się , że dorosłem do pełnej klatki.Przeszedłem 600 d , od kilku lat 7D , ale chcę więcej. Proszę o radę , w co lepiej zainwestować. Nowy 6d czy lekko uzywany 5d mk3 . Fotografuję głównie w podróżach mniej i bardziej egzotycznych , chętnie zwierzątka przy pomocy 100-400.
    Odpowiedź jest bardzo prosta. Na jakich ogniskowych najwięcej masz zdjęć tych zwierzątek? Jeżeli jest to coś z przedziału 250-400mm (x1,6 crop 7D = 400-640mm) to kup sobie 7D Mark II. W innym przypadku zainwestuj w lekko używany 5D Mark III plus ewentualnie konwerter Canon Extender EF 1.4x III. Kupisz 6D i będziesz przeklinał jego ergonomię zwłaszcza jeśli od kilku lat używasz 7D. Ja wytrzymałem z 6D dwa lata, teraz mam 5DS w obudowie o gabarytach klasycznego 5D (którego z kolei używałem przed 6D) i to jest to choć za cenę większej wagi.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 10-09-2015 o 11:45

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Kupisz 6D i będziesz przeklinał jego ergonomię zwłaszcza jeśli od kilku lat używasz 7D.
    przesada, przez ostatnie 7 lat miałem clasika i mkII, a do 6D przyzwyczaiłem sie w 1 slubny wekend, powiem, ze "chwyt/trzymanie" 6D z gripem bardziej mi pasuje niz u poprzednich zgripowanych piątek
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 10-09-2015 o 11:53
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Kupisz 6D i będziesz przeklinał jego ergonomię zwłaszcza jeśli od kilku lat używasz 7D.
    tez uwazam, ze lekka przesada.
    po 9 latach z xxD/5D faktycznie jedyny zgrzyt jaki mialem z 6D to przyzwyczajenie sie do braku lechtaczki. to dokucza jak sie pracuje mocno AF-em (wiec moze i faktycznie w sporcie) ale przy zdjeciach jakie ja robie nie jest to wielki problem.
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (...) lekka przesada (...) przyzwyczajenie sie do braku lechtaczki (...) nie jest to wielki problem.
    Śmiem się sprzeciwić! :-)
    Finally I've found that I belong here

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Akurat kwestia ergonomii i łatwości adaptacji do innej obsługi nie powinna byc tu dyskutowana - są to tak subiektynwe i indywidualne kwestie, że tylko organoleptycznie można się przekonać co i jak komu leży.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Początki nałogu Awatar 5pirit

Dokładnie, są pewne rzeczy do których się człowiek przyzwyczaił, ale też nie widzę problemu żeby nauczyć się czegoś na nowo i działać.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam gdy kupowalem 5D3 bylem w podobnej sytuacji. U mnie sprawa wygladala nastepujaco: poniewaz nie lubie techniki focus recompose wybralem 5D, w 6D ergonomia to nie problem. Wybierakiem tez sie da fajnie wybierac AF (mam tak w 60D).

Bywalec
    Miasto
    Chełm

Polecam 6D, mam 2 sztuki, - zakup w pełni świadomy, bardzo dobrze na siebie zarobiły Za różnice kupisz dobre szło.

Na ból karku polecam pasek z pianki (taki rozciągliwy) - cały dzień noszenia 1Ds mk.II i 70-200 i żadnego bólu. Już 4 aparat a pasek ten sam

--- Kolejny post ---

Nie kupiłem 5D III ze względu na banding - takiego czegoś to na kompakcie Fuji nawet nie miałem. W 6D z cieni można wyciągnąć wszystko

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów