Last edited by Lutek; 07-09-2015 at 08:39 PM.
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Pozwolisz mam nadzieję że podepnę się pod Twój wątek żeby nie zakładać nowego.
Ja też mam problem z kartą SD SanDisk Ultra 32 GB 30Mb/s. Po powrocie z wyjazdu wkładam ją do czytnika w Macu Pececie i komp widzi kartę nawet pokazuje jej zapełnienie ( 30 GB zajęte ) ale żadnych zdjęć na karcie...W aparacie ( 6D ) to samo. Widać ją oraz stan jej zapełnienia ale 0 plików na karcie.
Miał ktoś kiedyś taki przypadek ?
Tu bym wziął Easy Recovery firmy Ontrack. Albo odpowiednik jakis. Chyba do uratowania zdjęcia, tylko nic nowego nie zapisuj na tym do czasu odzyskania![]()
udało się rozwiązać problem ? czekam na info z zainteresowaniem
no właśnie czy się odezwie nie jestem pewien... pisałem nawet PW z prośbą o info w temacie bo w końcu parę osób się tym
interesowało... i pomimo iż autor na forum się loguje - jakiejkolwiek odpowiedzi brak :/
Osobom, które to spotakło szczerze współczyję. Ale jak widać to przestroga by nie stosować kart microsd bo jak widac niezbyt sie nadają....
Pozdrawiam
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Powracam do tematu, miałem poinformować. Firma, o której pisałem odzyskała zdjęcia. Były to ponad 2 miesiące ciężkiej roboty, jak informowała mnie firma. Ta karta pamięci w zasadzie posiada 4 banki pamięci. Jeden wpierw udało się odczytać ale to tylko ułamkowe części zdjęć z jednego banku, przy kolejnych bankach był problem, nie odnajdowało ich. Taki trochę raid jak w dyskach twardych, zapis w 4 miejscach jednocześnie by przyspieszyć zapisywanie i odczytywanie danych. Tak więc była szansa, że inne banki zostały uszkodzone. Szukali i szukali i mnie informowali, że ciągle szukają pozostałych banków zdjęć. Że konfiguracji możliwych są setki, a jak raz zapuszczą rozpoznawanie danych z daną konfiguracją to trzeba czekać kilka godzin na rezultat. Przyznam, że cierpliwości mi już nie starczało po miesiącu i chciałem im zabierać kartę i wysyłać gdzieś indziej. Jednak jakoś wytrzymałem ten horror. Tydzień temu dostałem informacje, że zdjęcia odzyskano. Koszt 2200 zł brutto (!). W danych uszkodzonych jest uszkodzonych 5-10% plików CR2. Najważniejsze jednak mam, robiłem kilka fot na dany kadr, to tez mnie uratowało. Kawał kasy ale też kawał dobrej roboty. Kartę mi odesłali, diagnoza: uszkodzony kontroler karty. Karta ma zdarty plastik, tak by mogli się dobrać do ścieżek. Kartę mam na gwarancji jeszcze i w takim stanie zamierzam ją odesłać do kingostona, opisać całą sytuacje i zażądać zwrotu kasy za kartę. Na zwrot kosztów za odzyskiwanie danych z pewnością nie ma szans
Tak, jest to przestroga, dość sroga. Codziennie wieczorem zgrywać zdjęcia, nie używać microsd, osobiście też stwierdziłem że mniejsze rozmiary kart, w końcu i tak będę zgrywać. Szkoda że to mnie akurat spotkało, kawał kasy mnie to kosztowało. Zupełnie zmieniłem zdanie o kartach kingstone.
Last edited by Sesjusz; 09-11-2015 at 01:20 PM.
"Itâs backed by a lifetime warranty, free technical support and legendary Kingston reliability."
Akurat dzisiaj nabyłem micro SD (Sandisk Pixtor 95 MB/s) do kamery video. Nie da się zawsze uniknąć micro SD. Nowsza technologia montażu i były problemy z niektórymi, ale w zasadzie nie ma powodu żeby były mniej niezawodne.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Sądzę, że nie należy wyciągać wniosków z pojedynczego przypadku. Awaria zdarza się każdemu producentowi. Sprawa tylko tego, komu zdaża się ona częściej.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0