Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: "wydajność" HSS a liczba przewodnia lampy

Domyślnie Odp: "wydajność" HSS a liczba przewodnia lampy

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    To nie fotografujesz w trybie A czy Tv tylko w trybie M - wtedy to lampa jest właśnie głównym źródłem światła i powinna sama dobrać moc błysku do panujących warunków, zamrażając ruch. W trybie preselekcji przysłony (A) to właśnie będziesz miał priorytet światła zastanego i lampa jest wtedy daje błysk wypełniający.
    OK.
    Sytuacja wyglądała tak:
    - puszka w trybie M
    - przysłona 2.0 - taką chciałem głębie ostrości
    - czas migawki 1/400 - nie chciałem mieć poruszonego zdjęcia (ogniskowa 135mmm)

Efekt był taki, że zdjęcie niedoświetlone - ale nie jakoś dramatycznie.

No to biorę lampę, ustawiam tryb TTL i pozwalam dobrać moc błysku (ustawień puszki nie ruszam). Więc lampa w tym momencie mało błyska bo ekspozycji mało brakuje do szczęścia (już nie wnikam, że miałem słabe baterie i nie dało się doświetlić sceny - stąd w sumie cały ten temat i pytanie o moc błysku w trybie HSS).

Przy założeniu, że baterie są OK - dostaje dobrze doświetlone zdjęcie.

Teraz pytacie dlaczego takie krótkie czasy, że przecież 1/60 też zamrozi ruch bo lampa błyśnie.

Ale tutaj przy 1/400 lampa nie była jakimś gigantycznym/jedynym źródłem światła. Jeżeli zjechałbym do czasu 1/60 i zostawiłbym oczywiście przysłonę na 2.0 (żądana głębia ostrości) to wtedy ekspozycja byłaby pewnie lub prawie pewnie OK (scena rozjaśniłaby się o około 3EV). Wtedy lampa musnęła by lekko światłem, bo brakuje nic lub prawie nic, a zdjęcie pewnie byłoby poruszone bo obiektywem 135mm bez IS nie wiele zdziałam. Poruszone - mam na myśli "rozmydlone" kontury postaci (efekt 1/60s i moich niestabilnych rak) i na to błysk, który "dopala" i "zamraża" postać.

Zgadzam się z tym, że gdyby przy ekspozycji pierwotnej (1/400, 2.0, bez lampy) zdjęcie byłoby prawie czarne, to po dodaniu lampy jej udział byłby kluczowy i pewnie schodząc do 1/60 dalej by się taki udział utrzymywał. Czyli zdjęcie byłoby faktycznie nie poruszone z racji przewagi światła lampy nad zastanym.

Powiedzcie w którym momencie się mylę.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Ale czemu takie skrajności? Albo 1/60 albo 1/400... Chyba 6D ma krótszy czas synchronizacji? Pewnie 1/200 możesz bez używania HSS?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

1/180

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Wciąż nieźle.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów