Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zwykły filtr polaryzacyjny i system cokin

Domyślnie Zwykły filtr polaryzacyjny i system cokin

Cześć, mam pytanie dotyczące systemu COKIN, który znam tylko i wyłącznie z Internetu.

Mianowicie mam już filtr polaryzacyjny nakręcany na obiektyw. Wydaje mi się, że gdzieś natrafiłem na taką nakładkę na system cokin umożliwiającą wkręcenie do niego na samym końcu normalnego filtra z gwintem "obiektywowo-filtrowym". Pytanie czy rzeczywiście takie coś istnieje, czy tylko mi się wydawało

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zwykły filtr polaryzacyjny i system cokin

w cokinie polara wsuwa się w pierwszy slot holdera - polar wygląda trochę inaczej niż taki nakręcany - ale nigdy nie miałem takiego w ręku, w lee (ale to 100mm jest a nie 85 jak w cokinie) stosuje się pierścień przykręcany na ostatnim slocie holdera polar wygląda normalnie ale ma jedną wadę średnicę 105mm, zdarzają się inne rozwiązania np. prezentowany w innym wątku holder do lee z pierścieniem przyjmującym normalnego nakręcanego polara 82mm.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar FlatEric

No ja się z czymś takim nie spotkałem, choć cokina używam od kilkunastu lat, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby uchwyt cokina przykręcić z odpowiedniej średnicy adapterem do filtra zamocowanego na obiektywie (o ile, oczywiście, filtr ma z przodu gwint).

EDIT
    A jednak, szukajcie, a znajdziecie (tu co prawda w wersji do Cokina A): NEW Screw IN 62mm Size Filter Adapter FOR THE Cokin A Filter Holder LHH Adaptor | eBay
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 27-08-2015 o 13:29
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    No ja się z czymś takim nie spotkałem, choć cokina używam od kilkunastu lat, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby uchwyt cokina przykręcić z odpowiedniej średnicy adapterem do filtra zamocowanego na obiektywie (o ile, oczywiście, filtr ma z przodu gwint).

EDIT
    A jednak, szukajcie, a znajdziecie (tu co prawda w wersji do Cokina A): NEW Screw IN 62mm Size Filter Adapter FOR THE Cokin A Filter Holder LHH Adaptor | eBay
    62mm ciemność widzę (jeśli dobrze to rozumię)
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar italy

Jestem na urlopie, więc nie mam dostępu do zdjęć na swoim komputerze.Napisz do RobertON ,swego czasu podesłałem Mu rozwiązanie - holder Cokin 85 mm plus mocowanie filtrów 72 mm.To takie proste a zarazem b skuteczne rozwiązanie,wymyślone kiedyś prze zemnie w wolnej chwili.Napisz do Kolegi RobertON , powinien podesłać Ci zdjęcia potrzebnych materiałów i kolejność wykonania.Jakby nie to ja wracam w poniedzialek, napisz na prv.

Uprawnienia umieszczania postów